دوره 9، شماره 4 - ( 12-1397 )                   جلد 9 شماره 4 صفحات 40-29 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز
چکیده:   (2716 مشاهده)
به‏‌منظور مطالعه تأثیر سطوح مختلف شوری و نیترات کلسیم مکمل بر رشد، ویژگی‏های کمی و کیفی و غلظت عناصر غذایی در گل رُز هیبرید رقم ایلونا، پژوهشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با دو عامل سطوح شوری (صفر، 5، 10 و 20 میلی‏‌مولار کلرید سدیم) و نیترات کلسیم مکمل (صفر، 1، 2 و 3 میلی‏‌مولار) با سه تکرار در شرایط آبکشت اجرا شد. نتایج نشان داد که با افزایش سطح کلرید سدیم، غلظت یون‏‌های سدیم و کلر در برگ گل رُز تا حد سمیت افزایش یافت که سبب کاهش معنی‏‌دار تعداد گل در بوته، وزن خشک گل، قطر ساقه گل­‌دهنده و ماندگاری گل شد. همچنین، شوری سبب کاهش غلظت عناصر نیتروژن، کلسیم و پتاسیم در برگ گیاه شد. به‏‌کارگیری نیترات کلسیم تا حدودی توانست اثرهای سوء شوری را تعدیل کند. به‏‌طوری که در هر سطح از شوری، با افزایش نیترات کلسیم مصرفی، از غلظت سدیم و کلر برگ کاسته و غلظت نیتروژن و کلسیم برگ، تعداد گل در بوته، قطر جام و ماندگاری گل افزایش یافت. کاهش معنی‏‌دار وزن خشک گل و تعداد گل در بوته به‌ترتیب در دامنه شوری 2/85 تا 3/15 و 3/5 تا 4/19 دسی‌‏زیمنس بر متر اتفاق افتاد که در دو دامنه شوری یاد شده، میانگین غلظت سدیم به‌‏ترتیب برابر با 0/34 و 0/46 و غلظت کلر 0/36 و 1/42 درصد بود. با افزایش تنش شوری، از تأثیر نیترات کلسیم در بهبود ماندگاری گل کاسته شد و برای تأمین نیتروژن و کلسیم گیاه به نیترات کلسیم بیشتری نیاز بود. بنابراین، می‌‏توان نتیجه گرفت که تحت تنش شوری، نیاز نیتروژنی و کلسیمی گیاه بیشتر از شرایط غیرشور است. نتایج این پژوهش بیان می‏‌کند که با افزایش شوری در شرایط آبکشت، می‌‏توان با کاربرد نیترات کلسیم مکمل، اثر سوء شوری بر گل رُز را تعدیل کرد.
واژه‌های کلیدی: سدیم، پتاسیم، کلر، اجزای گل، ماندگاری
متن کامل [PDF 308 kb]   (1132 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1396/9/22 | پذیرش: 1397/7/18 | انتشار: 1397/12/24

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.