دوره 9، شماره 4 - ( 12-1397 )                   جلد 9 شماره 4 صفحات 80-71 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


گروه بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
چکیده:   (2628 مشاهده)
گیاهان تراریخته یکی از دستاوردهای مهم بیوتکنولوژی نوین در زمینه کشاورزی هستند و در سال‌های اخیر بر سطح زیر کشت این گیاهان افزوده شده است. طبق قانون بین‌المللی ایمنی زیستی، واردات گیاهان تراریخته بدون مجوز کمیته ایمنی زیستی به داخل کشور ممنوع است. لذا، نیاز به روش‌های دقیق برای ارزیابی تراریخته بودن یا نبودن آنها وجود دارد. در مطالعه حاضر، نمونه‏‌هایی از گوجه‌‏فرنگی از منابع مختلف مانند فروشگاه‌ها و گلخانه‌ها در سطح استان اصفهان جمع‌آوری شد تا به ظن تراریخته بودن، حضور ژن‏‌های ادغام شده خارجی در آنها ارزیابی شود. ابتدا، با آغازگرهای عمومی P35S F/R  و  NOS-1/NOS-3 که به‌ترتیب برای شناسایی پروموتور CaMV35S و خاتمه‌دهنده مورد استفاده قرار می‌گیرند، قطعات نوکلئوتیدی به‌ترتیب 195pb و 180pb تکثیر شدند. همولوژی 100% توالی نوکلئوتیدی این قطعات در مقایسه با نمونه‌های موجود در بانک ژنی تأیید نمود که محصولات مورد بررسی به لحاظ ژنتیکی دست‌‏ورزی شده‌اند. به‌منظور شناسایی گوجه‌‏فرنگی‌های تراریخته، جفت آغازگر PG F/R، اختصاصی برای تکثیر آنتی‌سنس ژن پلی‏‌گالاکتوروناز، به‌کار رفت. تمام نمونه‏‌هایی که باند مربوط به پروموتور 
P35S  یا خاتمه‌دهنده NOS یا هر دو را داشتند، باند 384pb مربوط به قسمتی از آنتی‌سنس ژن PG را تکثیر کردند که پس از توالی‌یابی و هم‌ردیف‌سازی، شباهت 100% این قطعه با بخشی از توالی ثبت شده ژن مزبور در بانک ژن محرز شد. نتایج این تحقیق نشان داد که گوجه‌‏فرنگی تراریخته در بازار ایران وجود دارد، بدون آنکه مصرف‌کنندگان از ماهیت تغییر یافته آن اطلاع داشته باشند. 
واژه‌های کلیدی: گوجه‌فرنگی، تراریخته، PCR، ردیابی
متن کامل [PDF 372 kb]   (1695 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1396/12/11 | پذیرش: 1397/9/10 | انتشار: 1397/12/24

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.