دوره 10، شماره 4 - ( مجله علوم و فنون کشت‌هاي گلخانه‌اي 1398 )                   جلد 10 شماره 4 صفحات 19-1 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
چکیده:   (2158 مشاهده)

شوری از مخرب‌­ترین تنش­‌های غیر­زنده محیطی است که میزان تولید محصولات کشاورزی را در دنیا محدود می­‌کند. به­‌منظور تعیین اثر اسیدهیومیک بر برخی ویژگی­‌های مورفولوژیک و جذب عناصر در توت­فرنگی رقم سابرینا  (Fragaria ananassa Duch cv. Sabrina) در شرایط تنش شوری، آزمایشی گلخانه­‌ای با سه عامل شامل دو روش کاربرد اسید ­هیومیک (محلول­‌پاشی برگی، کاربرد در محیط کشت)، سه غلظت اسید هیومیک (صفر، 300 و 600 میلی­‌گرم در لیتر) و سه سطح شوری (صفر، 20 و 40 میلی­‌مولار کلرید سدیم) به­صورت فاکتوریل، در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار، انجام شد. نتایج نشان داد که در سطح شوری 40 میلی­‌مولار، میزان کاهش وزن تازه شاخساره و ریشه به‌­ترتیب 36/65 و 26/85 درصد در مقایسه با شاهد بود. با افزایش شوری، غلظت عنصر سدیم افزایش و غلظت عناصر پتاسیم، کلسیم و منیزیم در برگ و ریشه کاهش یافت. در تیمار شوری 40 میلی­‌مولار، کاربرد 600 میلی‏‌گرم در لیتر اسید هیومیک، میزان کلسیم ریشه را 65% افزایش داد. کاربرد اسید هیومیک، غلظت سدیم را در برگ و ریشه کاهش داده و غلظت عناصر آهن و روی را بهبود بخشید. نتایج این پژوهش نشان داد که کاربرد اسید هیومیک (به­‌ویژه در غلظت 600 میلی­‌گرم در لیتر) می­‌تواند آثار منفی شوری را در توت‌فرنگی رقم سابرینا تعدیل کند.

متن کامل [PDF 3423 kb]   (1348 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1397/9/28 | پذیرش: 1398/3/14 | انتشار: 1398/10/21

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.