گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران
چکیده: (1611 مشاهده)
بخش زیادی از خاک مزارع تحت کشت در غرب ایران آهکی بوده و این امر در کاهش فراهمی عناصر غذایی ضروری در خاک و جذب آنها توسط گیاهان مؤثر است. هدف از پژوهش حاضر بررسی تأثیر سطوح مختلف گوگرد بر ویژگیهای شیمیایی یک خاک آهکی و عملکرد گوجه فرنگی بود. این پژوهش در گلخانه با کاربرد گوگرد در پنج سطح صفر، 1، 2، 3 و 4 گرم بر کیلوگرم خاک همراه با زادمایه باکتری Thiobacillus thioparus در سه تکرار (مجموعاً در 15 گلدان) اجرا شد. دو هفته پس از اضافه کردن گوگرد به خاک گلدانها بذر گوجه فرنگی کاشته شد. پس از پایان دوره رشد 60 روزه، نمونههای برگ و همچنین محصول گوجه فرنگی بهترتیب برای سنجش غلظت عناصر غذایی و تعیین عملکرد محصول برداشت شدند. نتایج نشان داد که کاربرد گوگرد بهطور معناداری بر pH (19/9 تا 20/4 درصد) و رسانایی الکتریکی خاک (EC) (18/7 تا 21/5 درصد)، غلظت قابل دسترس فسفر (P) (16/2 تا 21/2 درصد)، مس (Cu) (16/6 تا 22/8 درصد)، روی (Zn) (16/8 تا 21/9 درصد) و آهن (Fe) (18/2 تا 22/5 درصد) در خاک، غلظت این عناصر بهترتیب (17/7 تا 21/3 درصد)، (18/6 تا 21/4 درصد)، (16/4 تا 22/9 درصد) و (21/5 تا 22/6 درصد) در گیاه و همچنین عملکرد گیاه (ارتفاع بوته) (17/2 تا 22/7 درصد) مؤثر بود. بهطور کلی نتایج این پژوهش نشان داد کاربرد گوگرد تا میزان سه گرم بر کیلوگرم خاک میتواند با بهبود فراهمی عناصر غذایی در خاک، جذب آنها توسط گیاه را افزایش داده و سبب افزایش رشد و عملکرد گوجه فرنگی در شرایط خاکهای آهکی شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روابط خاک (بستر رشد) و گياه در كشتهاي گلخانهاي دریافت: 1400/7/15 | پذیرش: 1400/8/19 | انتشار: 1400/9/30