دوره 8، شماره 1 - ( 2-1396 )                   جلد 8 شماره 1 صفحات 145-135 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده:   (3656 مشاهده)

به‌منظور بررسی اثر تنش خشکی و کاربرد خاکی تفاله چغندرقند بر ویژگی­های بیوشیمیایی، محتوای رنگیزه­های فتوسنتزی و میزان فعالیت آنتی­اکسیدانی برگ نعناع فلفلی، آزمایشی گلدانی در سال ۱۳۹۴ در گلخانه‌ی تحقیقاتی دانشگاه فردوسی انجام شد. آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با ۴ تیمار تنش خشکی (۳۰، ۵۰، ۷۰، ۹۰ درصد ظرفیت زراعی) و ۳ سطح کاربرد خاکی تفاله چغندرقند (۰، ۱۰ و ۲۰ درصد حجمی) در ۳ تکرار اجرا شد. طبق نتایج به‌دست‌آمده بیشترین میزان کلروفیل a، شاخص کلروفیل، نسبت کلروفیل a/b، کارتنوئید و محتوای نسبی آب برگ در تنش ۹۰% ظرفیت زراعی و کاربرد تفاله چغندرقند ۲۰% حجمی به دست آمد که با افزایش تنش میزان آن‌ها کاهش یافت. همچنین کاربرد تفاله تغییرات چشمگیری در صفات فوق بوجود آورد. بیشترین میزان کلروفیل b، کلروفیل کل، فعالیت آنتی‌اکسیدانی، نشت یونی در شرایط تنش۳۰% ظرفیت زراعی و بدون کاربرد تفاله چغندرقند به دست آمد که به ترتیب برابر با 19/47، 48/49 میلی‌گرم بر کیلوگرم وزن‌تر، 2/91% و 93/75% بود. کاربرد تفاله چغندرقند در این سطح تنش باعث کاهش معنی‌دار این صفات شد. بر اساس نتایج به‌دست‌آمده مشخص می‌شود که کاربرد تفاله چغندر در بستر کشت به علت جذب و نگهداری بالای آب، باعث بهبود صفات بیوشیمیایی و میزان رنگیزه‌های فتوسنتزی در نعناع فلفلی می‌شود.

متن کامل [PDF 164 kb]   (1523 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1394/5/11 | پذیرش: 1394/12/21 | انتشار: 1396/2/26

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.