Soil and Plant Interactions
روابط خاک و گیاه
Journal of Soil and Plant Interactions -Isfahan University of Technology
http://jspi.iut.ac.ir
18
agent2
2783-5014
2783-5286
fa
jalali
1394
8
1
gregorian
2015
11
1
6
3
online
1
fulltext
fa
غربال ژنوتیپهای مختلف گندم در پاسخ به کلات معمولی و کود نانوکلاتآهن در محلول غذایی
Screening wheat genotypes in response to ordinary chelate and nano-iron chelate fertilizers in nutrient solution
كاربردي
Applicable
<p style="text-align: justify"><strong>در سالهای اخیر، تحقیق در رابطه با کاربرد ترکیبات نانو در زمینههای مختلف، از جمله در بخش کشاورزی، مورد توجه قرار گرفته است</strong><strong><span dir="ltr">.</span></strong> <strong>با توجه به اهمیت ارزیابی سرنوشت و عملکرد نانوذرات در سیستمهای گیاهی، در این بررسی، پاسخ 13 رقم گندم نسبت به کود نانوکلاتآهن در محلول غذایی هوگلند و تحت شرایط کلاتآهن معمولی و نانوکلاتآهن با غلظت 5/22 میلیگرم در لیتر مورد مطالعه قرار گرفت. این آزمایش در گلخانه تحقیقاتی مرکز پژوهشی کشت بدون خاک، دانشگاه صنعتی اصفهان، در بهار سال 1392 اجرا شد. نتایج نشان داد که در </strong><strong>بین ارقام مختلف گندم، واکنشهای مثبت و منفی قابل ملاحظه</strong><strong><span dir="ltr"></span></strong><strong>ای نسبت به کود نانوکلات</strong><strong><span dir="ltr"></span></strong><strong>آهن وجود دارد. نتایج نشان داد که در شرایط کاربرد کلاتآهن معمولی، بین صفات مورد مطالعه، تعداد پنجه و نسبت ریشه به بخشهوایی بیشترین ضریب تغییرات را دارا بودند و کمترین ضریب تغییرات در فلورسانس کلروفیل و سطح برگ سبز مشاهده شد. در شرایط کاربرد نانوکلات</strong><strong><span dir="ltr"></span></strong><strong>آهن نیز به ترتیب صفات تعداد پنجه و نسبت ریشه به بخش هوایی بیشترین ضریب تغییرات و فلورسانس کلروفیل از کمترین ضریب تغییرات برخوردار بودند. </strong><strong>کود نانوکلاتآهن به ترتیب منجر به کاهش 1/14، 5/9 و 9/8 درصدی میانگین ماده خشک شاخساره، سطح برگ و حجم ریشه و نیز افزایش 7/13 درصدی نسبت ریشه به بخش هوایی برخی از ارقام گندم در مقایسه با کلاتآهن معمولی شد. در پاسخ به کود نانوکلاتآهن نسبت به کلاتآهن معمولی، لاین 9 شوری با 49/14 درصد افزایش و رقم استار با 82/51 درصد کاهش به ترتیب بیشترین و کمترین میزان تغییرات ماده خشک کل را به خود اختصاص دادند</strong><strong><span dir="ltr">.</span></strong></p>
<p dir="ltr" style="text-align: justify">Recently, attentions have been taken on the investigations regarding the use of nano-sized compounds in different fields including agricultural sector. Due to the importance of evaluating the fate and operation of nano-particles in plant systems, in this survey, responses of 13 wheat genotypes to the effect of nano-iron chelate fertilizer in the Hoagland solution under the conditions of ordinary iron chelate and nano-iron chelate, with concentration of 22.5 mg/L, was studied. This experiment was carried out in Research Greenhouse of Soilless Culture Research Center, Isfahan University of Technology, Iran, in the spring of 2013. Results showed that there were considerable positive and negative variations among wheat genotypes in response to application of nano-sized iron chelate fertilizer. Under the application of iron chelate, among the different measured traits, number of tillers and root/shoot ratio had the highest coefficient of variations, and the lowest values were observed for chlorophyll flourescence and green leaf surface. Under the application of nano-iron chelate, number of tillers and root/shoot ratio had the highest coefficient of variations, and the lowest value was observed for chlorophyll flourescence content. Nano-iron chelate fertilizer caused reduction of average dry matter yield of shoots, leaf area and root volume by 14.1, 9.5 and 8.9 percent, respectively, and increased root/shoot ratio by 13.7% for some wheat varieties, in comparison with the ordinary iron chelate. In response to nano-iron chelate fertilizer, compared to ordinary iron chelate, Line-9-shoory produced the highest total dry matter (14.49% increase) and Star variety had the lowest total dry matter (-51.82%).</p>
ژنوتیپ, کلات آهن, گندم, محلول غذایی, نانوذرات
Iron chelate, Genotypes, Nano particles, Nutrient solution, Wheat.
123
124
http://jspi.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-92&slc_lang=fa&sid=1
S.
Omidi Nargesi
صادق امیدی
نرگسی
sadegh.omidi@ag.iut.ac.ir
180031947532846005940
180031947532846005940
Yes
Dept. of Agron. and Plant Breed., College of Agric., Isfahan Univ. of Technol., Isfahan, Iran.
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
M.
Zahedi
مرتضی
زاهدی
180031947532846005941
180031947532846005941
No
Dept. of Agron. and Plant Breed., College of Agric., Isfahan Univ. of Technol., Isfahan, Iran.
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
H.R.
Eshghizadeh
حمید رضا
عشقیزاده
180031947532846005942
180031947532846005942
No
Dept. of Agron. and Plant Breed., College of Agric., Isfahan Univ. of Technol., Isfahan, Iran.
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
A.H.
Khoshgoftarmanesh
امیر حسین
خوشگفتارمنش
180031947532846005943
180031947532846005943
No
Dept. of Soil Sci., College of Agric., Isfahan Univ. of Technol., Isfahan, Iran.
گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان