Soil and Plant Interactions
روابط خاک و گیاه
Journal of Soil and Plant Interactions -Isfahan University of Technology
http://jspi.iut.ac.ir
18
agent2
2783-5014
2783-5286
fa
jalali
1396
9
1
gregorian
2017
12
1
8
3
online
1
fulltext
fa
اثرات پیوند بر افزایش تحمل به شوری در خیار گلخانهای رقم اسپادانا
The effects of grafting to improve salinity tolerance in greenhouse cucumber cv. Spadana
پژوهشي
Research
<div style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: 11pt;"><span style="font-family: lotus;">پایه</span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-size: 9pt;"><span style="font-family: times new roman;"></span></span></span></strong><strong><span style="font-size: 11pt;"><span style="font-family: lotus;">های پیوندی سبزیهای میوهای در سال</span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-size: 9pt;"><span style="font-family: times new roman;"></span></span></span></strong><strong><span style="font-size: 11pt;"><span style="font-family: lotus;">های اخیر گسترش فراوانی یافته</span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-size: 9pt;"><span style="font-family: times new roman;"></span></span></span></strong><strong><span style="font-size: 11pt;"><span style="font-family: lotus;">اند. با توجه به وجود ژرم</span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-size: 9pt;"><span style="font-family: times new roman;"></span></span></span></strong><strong><span style="font-size: 11pt;"><span style="font-family: lotus;">پلاسم</span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-size: 9pt;"><span style="font-family: times new roman;"></span></span></span></strong><strong><span style="font-size: 11pt;"><span style="font-family: lotus;">های بومی کدو، شناسایی و انتخاب توده</span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-size: 9pt;"><span style="font-family: times new roman;"></span></span></span></strong><strong><span style="font-size: 11pt;"><span style="font-family: lotus;">های متحمل به تنش شوری و معرفی برای تولید پایه</span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-size: 9pt;"><span style="font-family: times new roman;"></span></span></span></strong><strong><span style="font-size: 11pt;"><span style="font-family: lotus;">های هیبرید ضروری است. با پیوند خیار هیبرید اسپادانا بر 3 توده محلی کدو تنبل، قلیانی و حلوایی، به همراه 3 هیبرید وارداتی فرو، 64-19 و شینتوزا و خیار اسپادانا با و بدون پیوند روی خودش، جمعا ً8 تیمار نسبت به تنش شوری با نمک </span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-size: 9pt;"><span style="font-family: times new roman;">NaCl</span></span></span></strong><strong><span style="font-size: 11pt;"><span style="font-family: lotus;"> (صفر، 2، 4 و 6 دسی</span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-size: 9pt;"><span style="font-family: times new roman;"></span></span></span></strong><strong><span style="font-size: 11pt;"><span style="font-family: lotus;">زیمنس بر متر) و آب شور چاه کشاورزی (6/6 دسی</span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-size: 9pt;"><span style="font-family: times new roman;"></span></span></span></strong><strong><span style="font-size: 11pt;"><span style="font-family: lotus;">زیمنس بر متر) مقایسه شدند.آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک</span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-size: 9pt;"><span style="font-family: times new roman;"></span></span></span></strong><strong><span style="font-size: 11pt;"><span style="font-family: lotus;">های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد که کاهش رشد بوته از شوری 4 دسی‏زیمنس بر متر بهطور ملموس شروع شده، بهنحوی که در مقایسه با شرایط بدون شوری (شاهد) موجب 22% کاهش رشد رویشی گردید. افزایش شوری از منبع کلرید سدیم در حد 6 دسی‏زیمنس بر متر موجب وقفه شدید رشد بوته</span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-size: 9pt;"><span style="font-family: times new roman;"></span></span></span></strong><strong><span style="font-size: 11pt;"><span style="font-family: lotus;">ها گردید. استفاده از آب شور چاه کشاورزی با </span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-size: 9pt;"><span style="font-family: times new roman;">EC</span></span></span></strong><strong><span style="font-size: 11pt;"><span style="font-family: lotus;"> برابر 6/6 دسی‏زیمنس بر متر، در مقایسه با آب شور 6 دسی‏زیمنس بر متر از منبع </span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-size: 9pt;"><span style="font-family: times new roman;">NaCl</span></span></span></strong><strong><span style="font-size: 11pt;"><span style="font-family: lotus;">، تأثیر منفی کمتری بر رشد بوتهها گذاشت. در شرایط تنش شوری، طول ریشه و نسبت ریشه به اندام هوایی افزایش و حجم و ماده خشک ریشه کاهش یافت. بوته</span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-size: 9pt;"><span style="font-family: times new roman;"></span></span></span></strong><strong><span style="font-size: 11pt;"><span style="font-family: lotus;">های پیوندی خیار گلخانه</span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-size: 9pt;"><span style="font-family: times new roman;"></span></span></span></strong><strong><span style="font-size: 11pt;"><span style="font-family: lotus;">ای اسپادانا روی خودش، در مقایسه با گیاهان غیر پیوندی، موجب ترغیب رشد رویشی بوته</span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-size: 9pt;"><span style="font-family: times new roman;"></span></span></span></strong><strong><span style="font-size: 11pt;"><span style="font-family: lotus;">ها گردید. جمعیت کدوهای بومی در تحمل به شوری قابل رقابت با هیبریدهای وارداتی بودند. بر اساس نتایج، رشد رویشی شامل طول بوته، سطح برگ، حجم و ماده خشک ریشه و شاخساره، پایه</span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-size: 9pt;"><span style="font-family: times new roman;"></span></span></span></strong><strong><span style="font-size: 11pt;"><span style="font-family: lotus;">های هیبرید فرو، شینتوزا، 19-64 و کدوی تنبل بهعنوان پایههای متحمل به شوری شناخته شدند.</span></span></strong></div>
<div style="text-align: justify;">Grafted rootstocks of fruit vegetables have been widely used in recent years. Due to the availability of local pumpkin germplasms, identification and selection of the landraces resistant to salinity and introducing for production of hybrid rootstocks is necessary. By grafting Spadana cucumber on 3 local landraces ofcucurbits (pumpkin, squash and bottle gourd), 3 imported hybrids of Ferro,19-64 and Shintoza, and Spadana cucumber as self-grafted and ungrafted, totally 8 treatments were compared with respect to NaCl salinity stress (0, 2, 4 and 6 dS/m) and saline agricultural well water (6.6 dS/m). The experiment was performed as factorial with randomized complete blocks design with three replications. Results showed that reduction of plant growth obviously started from 4 dS/m, such that in comparison to no-saline conditions (control), the vegetative growth was decreased by 22%. Salinity of 6 dS/m from NaCl source, interrupted the growth of plants. Saline well-water (6.6 dS/m) was less effective on plant growth than 6 dS/m saline water from NaCl source. Under salinity stress, the length of roots and roots/shoots ratio increased and volume and dry matter of roots decreased. The self-grafted Spadana cucumber had more vigorous growth than ungrafted plants. The local population of pumpkin was more tolerant rootstocks to salinity as compared to the imported landraces. Based on the results of vegetative growth, including plant length, leaf area, volume and dry matter of roots and shoots, the hybrid rootstocks of Ferro, Shinotza and 19-64, and pumpkin, were recognized as tolerant to salinity stress.</div>
پیوند, خیار, رشد رویشی, تنش شوری, کدو
Grafting, Cucumber, Growth, Salinity stress, Cucurbit.
121
138
http://jspi.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-263-4&slc_lang=fa&sid=1
Hossain
Aroiee
حسین
آروئی
aroiee@um.ac.ir
180031947532846009543
180031947532846009543
Yes
Ferdowsi University of Mashhad
دانشگاه فردوسی مشهد
Ali
Farhadi
علی
فرهادی
farhadi_siv@yahoo.com
180031947532846009544
180031947532846009544
No
Dept. of Hort., Faculty of Agric., Ferdowsi Univ. of Mashhad, and Agric. and Nat. Resour. Res. Center of Isfahan, Iran.
گروه علوم باغبانی و فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد وبخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان
Hossain
Nemati
حسین
نعمتی
nematih@yahoo.com
180031947532846009545
180031947532846009545
No
Dept. of Hort., Faculty of Agric., Ferdowsi Univ. of Mashhad, Mashhad, Iran.
دانشگاه فردوسی مشهد
Reza
Salehi
رضا
صالحی
salehir@ut.ac.ir
180031947532846009546
180031947532846009546
No
Tehran university
دانشگاه تهران پردیس کرج
Francesco
Giuffrida
فرانچسکو
جوفریدا
Francesco.Giuffrida@unict.it
180031947532846009547
180031947532846009547
No
Dept. of Agric., Food and Environ., Univ. of Catania, Catania, Sicily, Italy.
بخش کشاورزی، غذا و محیط، دانشگاه کاتانیا، ایتالیا