Soil and Plant Interactions
روابط خاک و گیاه
Journal of Soil and Plant Interactions -Isfahan University of Technology
http://jspi.iut.ac.ir
18
agent2
2783-5014
2783-5286
fa
jalali
1394
11
1
gregorian
2016
2
1
6
4
online
1
fulltext
fa
اثر کشندگی و دورکنندگی فرمولاسیون اسانس نعناع بر شته جالیز در شرایط گلخانه
The mortality and repellency effect of a formulation of spearmint essential oil on the cotton-melon aphid under greenhouse conditions
پژوهشي
Research
<p dir="rtl" style="text-align: justify"><strong>در سال­های اخیر، کاربرد اسانس­های گیاهی مشتق شده از گیاهان معطر، به عنوان حشره­کش­های کم­خطر، به طور قابل توجهی افزایش یافته است. این ترکیبات دارای اثرهای دورکنندگی، حشره­کشی و کاهش رشد مراحل نابالغ حشرات مختلف می­باشند. از آنجا که کاربرد اسانس­های گیاهی در گلخانه­ها و مزارع به صورت خالص امکان­پذیر نمی­باشد، تهیه فرمولاسیون­های تجاری از این ترکیبات ضروری است. در این مطالعه، اثر حشره­کشی و دورکنندگی اسانس گیاه نعناع و فرمولاسیون تهیه شده از آن در کنترل شته جالیز<br>
(</strong><strong><span dir="ltr"><em>Aphis gossypii </em></span></strong><strong><span dir="ltr">Glover<em>.</em></span></strong><strong>)، که از آفات مهم محصولات گلخانه­ای است، مورد بررسی قرار گرفت. میزان </strong><strong><span dir="ltr">LC<sub>50</sub></span></strong> <strong>اثر تدخینی اسانس نعناع بر مراحل پوره سن یک، پوره سن سه و بالغ، به ترتیب 70/2، 41/3 و 24/5 میکرولیتر بر لیتر هوا محاسبه شد. فرمولاسیون اسانس­ نعناع در آزمایش­های زیست­سنجی تماسی، با توجه به آزمون مقدماتی، در چهار غلظت (8000، 12500، 16000 و 25000 میلی­گرم بر لیتر) مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که میزان مرگ و میر شته­های بالغ با کاربرد فرمولاسیون اسانس نعناع، در مقایسه با فرمولاسیون بدون اسانس، در غلظت 25000 میلی­گرم بر لیتر معادل 7/88 درصد است. درصد دورکنندگی فرمولاسیون اسانس نعناع در غلظت </strong><strong><span dir="ltr">LC<sub>20</sub></span></strong><strong> محاسبه شد و معادل 10- درصد بود. این نتایج نشان می­دهد که فرمولاسیون اسانس­ نعناع می­تواند به عنوان جایگزین سموم شیمیایی، در کنترل شته جالیز به صورت تجاری مورد استفاده قرار گیرد.</strong></p>
<p style="text-align: justify">In recent years, application of essential oils derived from aromatic plants has been considered as low-risk insecticides. These compounds have repellency, insecticidal and growth-reducing effects on immature stages of a variety of insects. Since it is not possible to use pure essential oils in agricultural fields and greenhouses, development of commercial formulations essential-oils is necessary. In this study, the insecticidal activity and repellency effect of essential oil from spearmint (<em>Mentha spicata</em>) and its formulation was tested against the melon aphid (<em>Aphis gossypii</em>), which is one of the key pests of greenhouse crops. The LC<sub>50</sub> values of fumigation bioassay of the essential oil against the first instar nymph, third instar nymph and adult of <em>A. gossypii</em> were 2.70, 3.41 and 5.24 µl/L, respectively. For contact toxicity bioassay, based on preliminary tests, a formulation of essential oil from spearmint was used in four concentrations (8000, 12500, 16000 and 25000 mg/L). Results revealed that spearmint essential-oil formulation caused 88.7% adult mortality when applied at a concentration of 25000 mg/L. The repellency index was calculated when aphids were exposed for 24 h to LC<sub>20</sub> concentration. This index was -10%. These results showed that formulation of spearmint essential oil could be used as a commercial substitute for chemical insecticides to control <em>A. gossypii</em> under greenhouse conditions.</p>
Mentha spicata, حشرهکش گیاهی, اثر حشرهکشی, Aphis gossypii.
Mentha spicata, Botanical insecticide, Insecticidal effect, Aphis gossypii.
169
180
http://jspi.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-110&slc_lang=fa&sid=1
M.
Riazi
مهرناز
ریاضی
180031947532846006293
180031947532846006293
No
Dept. of Plant Protection, College of Agric., Isfahan Univ. of Technol., Isfahan, Iran.
گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
J.
Khajehali
جهانگیر
خواجهعلی
khajeali@cc.iut.ac.ir
180031947532846006294
180031947532846006294
Yes
Dept. of Plant Protection, College of Agric., Isfahan Univ. of Technol., Isfahan, Iran.
گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
N.
Poorjavad
نفیسه
پورجواد
180031947532846006295
180031947532846006295
No
Dept. of Plant Protection, College of Agric., Isfahan Univ. of Technol., Isfahan, Iran.
گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
A.
Bolandnazar
علیرضا
بلندنظر
180031947532846006296
180031947532846006296
No
Research Center for Medicinal Plants, Barij Essence Co., Kashan, Iran.
مرکز تحقیقات گیاهان دارویی شرکت باریج اسانس، کاشان