Soil and Plant Interactions
روابط خاک و گیاه
Journal of Soil and Plant Interactions -Isfahan University of Technology
http://jspi.iut.ac.ir
18
agent2
2783-5014
2783-5286
fa
jalali
1399
11
1
gregorian
2021
2
1
11
4
online
1
fulltext
fa
اثر نانوذرات سیلیس و جاسمونیک اسید بر برخی ویژگیهای مورفولوژیک توتفرنگی تحت تنش شوری
Effect of Silica Nanoparticles and Jasmonic Acid on Some Physiological Characteristics of Strawberry under Salinity Stress
پژوهشي
Research
<strong><span dir="RTL"><span style="color:black;"><span style="font-family:B Lotus;"><span style="font-size:10.0pt;">تنش شوری یکی از مهمترین </span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:B Lotus;">عوامل محدودکننده رشد و عملکرد در گیاهان است. توتفرنگی گیاهی چندساله و یکی از محصولات دانه ریز حساس به شوری است. بهمنظور بررسی اثر جاسمونیک اسید و نانوذرات سیلیس بر ویژگیهای رویشی و عملکرد و برخی ویژگیهای میوه توتفرنگی رقم پاروس، آزمایشی با سه سطح جاسمونیک اسید (صفر، 0/25 و 0/5 میلیمولار) بهصورت محلولپاشی، سه سطح نانوذرات سیلیس (صفر، 1 و 2 میلیمولار) و کلرید سدیم در دو سطح (صفر و 50 میلیمولار) بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار بهصورت کشت بدون خاک در شرایط گلخانه انجام شد. در این پژوهش صفات طول گلآذین، حجم ریشه، وزن خشک بخش هوایی و ریشه، درصد روزنههای باز، برخی ویژگیهای میوه (سفتی بافت و شاخص رنگینه شدن)، سطح ویژه برگ و عملکرد بوته اندازهگیری شدند. نتایج نشان داد که شاخصهای رشدی، عملکرد و برخی </span></span></strong><strong><span style="color:black;"><span style="font-family:B Lotus;">ویژگیهای</span></span></strong><strong><span style="color:black;"><span style="font-family:B Lotus;"> میوه در این رقم در اثر تنش شوری کاهش یافتند. کاربرد جاسمونیک اسید و نانوذرات سیلیس در شرایط بدون تنش و تنش شوری باعث بهبود </span></span></strong><strong><span style="color:black;"><span style="font-family:B Lotus;">ویژگیهای</span></span></strong><strong><span style="color:black;"><span style="font-family:B Lotus;"> رویشی گیاه شد. کاربرد جاسمونیک اسید و نانوذرات سیلیس تحت تنش شوری باعث شد که حجم ریشه 49 درصد، وزن خشک طوقه 146 درصد و میزان عملکرد 57 درصد افزایش یابد. بهترین نتایج در کاربرد توأم جاسمونیک اسید و نانوذرات سیلیس بر پارامترهای رشدی در تیمار 50 میلیمولار جاسمونیک اسید به همراه 0/5 میلیمولار نانوذرات سیلیس مشاهده شد.</span></span></strong><strong><span style="color:black;"><span style="font-family:B Lotus;"><span style="font-size:11.0pt;"></span></span></span></strong> <span dir="LTR"></span>
Salinity stress is a major factor limiting the plant growth and productivity. Strawberry is a perennial plant and one of the most important small fruits; it is considered as a plant sensitive to salinity. In order to investigate the effects of jasmonic acid and silica nanoparticles on the yield, growth and fruits characteristics of strawberry cv<span dir="RTL">.</span> Paros, an experiment was carried out with three levels of jasmonic acid (0, 0.25 and 0.5 mM) as the spray, three levels of silica nanoparticles (0, 1 and 2 mM), and two sodium chloride levels (0 and 50 mM). Therefore, a factorial experiment was designed based on a completely randomized design with three replications under hydroponic condition. In this study, the length of pedicel, root volume, the dry weights of shoot and root, the percent of the opened leaf stoma, some fruit traits (index color and firmness), leaf specific area, salinity tolerance index and yield were measured. The results showed that growth indices, yield and also, some fruit-related features of this cultivar were decreased by salinity. Application of jasmonic acid and silica nanoparticle improved the fruit quality, yield and morphological characteristics under both control and salinity conditions. Thus, the use of jasmonic acid and silica nanoparticles under salinity stress increased the root volume, crown dry weight, and yield by 49%, 146% and 57%, respectively. The best results were observed in the application of 50 mM jasmonic acid and 0.5 mM silica nanoparticles.
پاروس, آب کشت, سیلیکا, گلخانه, تنش
Greenhouse, Hydroponic, Parous, Salinity, Stress.
51
64
http://jspi.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1972-1&slc_lang=fa&sid=1
S.
Osmanpour
سامان
عثمانپور
samam.wavi@yahoo.com
1800319475328460011714
1800319475328460011714
No
Department of Horticultural Sciences, Faculty of Agriculture, University of Kurdistan, Sanandaj, Iran. P.O. Box: 416, Postal code: 66177-15175. Tel: +98-087-33620552, Fax: +98-087-33620553.
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان
A.A.
Mozafari
علی اکبر
مظفری
a.mozafari@uok.ac.ir
1800319475328460011715
1800319475328460011715
Yes
1. Department of Horticultural Sciences, Faculty of Agriculture, University of Kurdistan, Sanandaj, Iran. P.O. Box: 416, Postal code: 66177-15175. Tel: +98-087-33620552, Fax: +98-087-33620553. 2. Research Center of Strawberry Breeding and Improvement, University of Kurdistan, Sanandaj, Iran. Postal code: 66177-15175.
1. گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان 2. مرکز پژوهشی بهنژادی و بهزراعی توتفرنگی، دانشگاه کردستان، سنندج
N.
Ghaderi
ناصر
قادری
n.ghaderi@uok.ac.ir
1800319475328460011716
1800319475328460011716
No
1. Department of Horticultural Sciences, Faculty of Agriculture, University of Kurdistan, Sanandaj, Iran. P.O. Box: 416, Postal code: 66177-15175. Tel: +98-087-33620552, Fax: +98-087-33620553. 2. Research Center of Strawberry Breeding and Improvement, University of Kurdistan, Sanandaj, Iran. Postal code: 66177-15175.
1. گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان 2. مرکز پژوهشی بهنژادی و بهزراعی توتفرنگی، دانشگاه کردستان، سنندج