Soil and Plant Interactions
روابط خاک و گیاه
Journal of Soil and Plant Interactions -Isfahan University of Technology
http://jspi.iut.ac.ir
18
agent2
2783-5014
2783-5286
fa
jalali
1390
12
1
gregorian
2012
3
1
2
4
online
1
fulltext
fa
تأثیر سطوح مختلف نیتروژن، پتاسیم و منیزیم بر عملکرد و شاخصهای رشد گیاه توتفرنگی در محیط کشت هیدروپونیک
The effect of different levels of N, K and Mg on yield and growth indices of strawberry in hydroponic culture
پژوهشي
Research
به منظور مطالعه تأثیر نیتروژن، پتاسیم و منیزیم بر عملکرد و شاخصهای رشد گیاه توتفرنگی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. تیمارها شامل سه سطح نیتروژن (110، 220 و 330 میلیگرم در لیتر)، سه سطح پتاسیم (120، 240 و 360 میلیگرم در لیتر) و سه سطح منیزیم (12، 24 و 48 میلیگرم در لیتر) بودند که در محیط کشت هیدروپونیک روی گیاه توتفرنگی رقم گاویتا اعمال گردیدند. عملکرد، تعداد میوه، وزن تر و خشک اندام هوایی و وزن تر و خشک ریشه توتفرنگی در هر تیمار اندازهگیری گردید. نتایج آنالیز واریانس نشان داد که نیتروژن تأثیر معنیداری بر عملکرد و شاخصهای رشد توتفرنگی دارد. با افزایش مقدار نیتروژن، عملکرد میوه کاهش یافت، به طوری که بیشترین مقدار عملکرد از سطح 110 میلیگرم در لیتر نیتروژن بهدست آمد. سطوح پتاسیم بر عملکرد و شاخصهای مورد مطالعه، بجز تعداد میوه، تأثیر معنیداری داشت و با افزایش مقدار پتاسیم، عملکرد میوه کاهش یافت. بیشترین مقدار عملکرد میوه از مصرف 120 میلیگرم در لیتر پتاسیم بهدست آمد. سطوح منیزیم تأثیر معنیداری بر عملکرد میوه و وزن تر و خشک اندام هوایی داشت، بهطوریکه بیشترین عملکرد از مصرف 24 میلیگرم در لیتر منیزیم بهدست آمد. تمامی آثار متقابل بر عملکرد و شاخصهای رشد توتفرنگی معنیدار بود و بیشترین عملکرد از مصرف توأم 110 میلیگرم در لیتر نیتروژن، 120 میلیگرم در لیتر پتاسیم و 24 میلیگرم در لیتر منیزیم محلول غذایی بهدست آمد. به طور کلی، این سطوح برای بهدست آوردن حداکثر عملکرد توتفرنگی در محیطهای هیدروپونیک توصیه میگردند.
To study the effects of different levels of N, K and Mg on yield and growth indices of strawberry, a factorial experiment with completely randomized design and three replications was performed. Treatments included three levels of N (110, 220 and 330 mg/L), three levels of K (120, 240 and 360 mg/L) and three levels of Mg (12, 24 and 48 mg/L) that were applied to strawberry (cv. Gavita) in a hydroponic system. The yield, number of fruits, fresh and dry weight of aerial parts and roots of strawberry were measured in each treatment. Results of ANOVA showed that the effects of different levels of N were significant on yield and growth indices of strawberry. The yield decreased as the level of N increased in the growth medium, such that the highest yield was obtained in the 110 mg/L N treatment. The effects of K levels were also significant on yield and growth indices of strawberry, except for number of fruits. The yield decreased as the level of K increased. The highest yield was observed in the 120 mg/L K treatment. The Mg levels had significant effects on yield and fresh and dry weight of aerial parts of the plants. The highest strawberry yield was obtained when 24 mg/L Mg was used in the hydroponic culture. All interactive effects of N, K and Mg were significant on yield and growth indices of strawberry, and the highest yield was obtained when the levels of N, K and Mg in the hydroponic solution were 110, 120 and 24 mg/L, respectively. In general, these levels of nutrients are recommendable to obtain maximum strawberry yield in hydroponic media.
واژههای کلیدی: توتفرنگی، عملکرد، پتاسیم، منیزیم، نیتروژن
Keywords: Strawberry, Yield, Potassium, Magnesium, Nitrogen.
71
81
http://jspi.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-621-2&slc_lang=fa&sid=1
B.
Ganjehi
بهناز
گنجهای
behnazganjehi@gmail.com
180031947532846001375
180031947532846001375
Yes
A.
Golchin
احمد
گلچین
180031947532846001376
180031947532846001376
No