Soil and Plant Interactions
روابط خاک و گیاه
Journal of Soil and Plant Interactions -Isfahan University of Technology
http://jspi.iut.ac.ir
18
agent2
2783-5014
2783-5286
fa
jalali
1393
7
1
gregorian
2014
10
1
5
3
online
1
fulltext
fa
ﺗﺄثیر سطوح مختلف نیتروژن بر عملکرد و شاخصهای رشد گیاه گوجهفرنگی
Effects of different levels of nitrogen and induced-NaCl stress on yield and growth indices of tomato
پژوهشي
Research
بهمنظور بررسی ﺗﺄثیر سطوح مختلف نیتروژن و شوری آب آبیاری بر عملکرد و شاخصهای رشد گیاه گوجهفرنگی، آزمایشی گلخانهای بهصورت فاکتوریل با سه تکرار و در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل چهار سطح شوری (5/0، 5/2 ، 5/4 و 5/6 دسیزیمنس بر متر از منبع کلرید سدیم) و چهار سطح نیتروژن (صفر، 60، 120 و 240 کیلوگرم در هکتار) بودند. نتایج نشان داد که شوری باعث کاهش عملکرد میوه، ارتفاع گیاه، وزن خشک اندامهای هوایی و سطح برگ گردید. بیشترین و کمترین مقدار این ویژگیها در شوریهای 5/0 و 5/6 دسیزیمنس بر متر مشاهده شد. با افزایش سطح شوری، وزن خشک ریشه افزایش یافت. بیشترین مقدار عملکرد میوه و ارتفاع گیاه از سطح 120 کیلوگرم نیتروژن در هکتار بهدست آمد که با تیمار 240 کیلوگرم نیتروﮊن در هکتار اختلاف معنیدار نداشت. کمترین مقدار عملکرد میوه و شاخصهای رشد گیاه از تیمار شاهد (صفر کیلوگرم نیتروژن در هکتار) بهدست آمد. بیشترین مقدار عملکرد و ارتفاع گیاه از سطح 120 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و 5/0 دسیزیمنس بر متر شوری بهدست آمد. بیشترین مقدار وزن خشک اندامهای هوایی و سطح برگ گوجهفرنگی از سطح 240 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و 5/0 دسیزیمنس بر متر شوری (تیمار شاهد) حاصل شد. کمترین مقدار شاخصهای رشد گیاه در تیمار صفر کیلوگرم در هکتار نیتروژن و 5/6 دسیزیمنس بر متر شوری اندازهگیری شد. بیشترین وزن خشک ریشه از سطح 120 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و 5/6 دسیزیمنس بر متر شوری و کمترین مقدار آن از سطح 5/0 دسیزیمنس بر متر شوری و صفر کیلوگرم در هکتار نیتروژن بهدست آمد. نتایج نشان داد در محیطهای دارای آب آبیاری شور، مصرف متعادل نیتروژن میتواند سبب کاهش و تعدیل اثر نامطلوب شوری بر عملکرد و شاخصهای رشد گیاه گوجهفرنگی شود. ولی با افزایش سطح شوری آب آبیاری، مقدار نیتروژن مورد نیاز برای دستیابی به حداکثر عملکرد کاهش مییابد.
To evaluate the effects of different levels of nitrogen (N) and salinity on yield and growth indices of tomato, a factorial experiment with a completely randomized design and three replications was performed in greenhouse conditions. Treatments included four levels of salinity (0.5, 2.5, 4.5 and 6.5 dS/m as NaCl) and four levels of N (0, 60, 120 and 240 kg/ha). The results showed that fruit yield, plant height, shoot dry weight and leaf surface area were decreased with an increase in salinity level. The highest and the lowest values for these traits were measured in treatments with 0.5 and 6.5 dS/m salinity level, respectively. But, root dry weight increased with an increase in salinity level. The highest fruit yield and plant height were obtained from the application of 120 kg N /ha, which were not significantly different from those obtained from the application of 240 kg N/ha. The lowest fruit yield and growth indices were measured in treatments not receiving N. The highest fruit yield and plant height were measured in the treatment with salinity level of 0.5 dS/m, receiving 120 kg N/ha. The highest shoot dry weight and leaf surface area were obtained from the treatment with salinity level of 0.5 dS/m, receiving 240 kg N/ha. The lowest plant growth indices were observed in the treatment with salinity level of 6.5 dS/m, not receiving any N. The highest root dry weight was measured in the treatment with salinity level of 6.5 dS/m, receiving 120 kg N/ha. The least root dry weight was obtained in the treatment with salinity level of 0.5 dS/m but not receiving any N. The results of this research showed that in areas with saline irrigation water, application of proper amount of N can alleviate the negative effect of salinity on yield and growth indices of tomato plant. The amount of required N to obtain maximum yield decreases as the level of salinity increases.
سبزی گلخانهای, شوری آب, کود شیمیایی
Greenhouse vegetable, Water salinity, Chemical fertilizer
49
63
http://jspi.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-20&slc_lang=fa&sid=1
GH.
Sobhani
غزاله
سبحانی
gazalehsob@yahoo.com
180031947532846004273
180031947532846004273
Yes
Dept. of Soil Sci., University of Zanjan, Zanjan, Iran.
گروه خاکشناسی، دانشگاه زنجان
A.
Golchin
احمد
گلچین
180031947532846004274
180031947532846004274
No
Dept. of Soil Sci., University of Zanjan, Zanjan, Iran.
گروه خاکشناسی، دانشگاه زنجان
F.
Shekari
فرید
شکاری
180031947532846004275
180031947532846004275
No
Dept. of Agron., University of Zanjan, Zanjan, Iran.
گروه زراعت، دانشگاه زنجان