Soil and Plant Interactions
روابط خاک و گیاه
Journal of Soil and Plant Interactions -Isfahan University of Technology
http://jspi.iut.ac.ir
18
agent2
2783-5014
2783-5286
fa
jalali
1393
12
1
gregorian
2015
3
1
5
4
online
1
fulltext
fa
خصوصیات ریشه، نسبت سدیم به پتاسیم و عملکرد دانه هفت ژنوتیپ گندم در شرایط تنش شوری
Root characteristics, Na+/K+ ratio and grain yield of seven wheat genotypes under salinity stress
پژوهشي
Research
<p align="right">به منظور بررسی تأثیر شوری آب آبیاری بر ویژگیهای ریشه و چگونگی جذب عناصر سدیم و پتاسیم در ارقام گندم، آزمایشی گلخانهای بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی و با سه تکرار انجام گرفت. فاکتور اول هفت رقم گندم شامل قدس، مرودشت و بهار (حساس به شوری) و ارگ، بم، سیستانی و Singh-2 (مقاوم به شوری) و فاکتور دوم سه سطح شوری آب آبیاری (3/1، 5 و 10 دسیزیمنس بر متر) در نظر گرفته شدند. در این مطالعه، تأثیر تنش شوری بر تغییرات صفاتی مانند وزن خشک ریشه، نسبت ریشه به اندام هوایی، حجم و طول ریشه، نسبت Na+/K+ و عملکرد دانه بررسی شد. نتایج نشان داد که با افزایش شوری، نسبت Na+:K+ افزایش معنیداری یافت، سایر صفات مورد بررسی کاهش معنیداری داشتند و شوری 10 دسیزیمنس بر متر بیشترین تأثیر منفی را ایجاد نمود. میانگین صفات اندازهگیری شده برتری ارقام ارگ، بم، سیستانی و رقم بینالمللی Singh-2 را در مقایسه با سه رقم دیگر نشان داد. همچنین، در تمامی صفات بررسی شده، بیشترین درصد کاهش در شوری 10 دسیزیمنس بر متر در مقایسه با شاهد، مربوط به رقم مرودشت بود که بیانگر حساسیت بیشتر این رقم میباشد. بنابراین، برتری قابل توجه برخی از خصوصیات ریشه و نسبت Na+/K+ در ارقام مقاوم به شوری، میتواند بر کاربردی بودن این صفات در ارزیابیهای مقاومت به شوری گندم تأکید کند </p>
In order to investigate the effects of irrigation water salinity on root traits and absorption of sodium (Na+) and potassium (K+) by wheat cultivars, a factorial experiment, based on completely randomized design with 3 replications, was conducted under greenhouse conditions. The main factor was 7 wheat genotypes ]Ghods, Marvdasht and Bahar (sensitive to salinity) and Arg, Bam, Sistani and Singh-2 (tolerant to salinity)] and the second factor was three levels of irrigation water salinity [1.3 (control), 5 and 10 dS/m]. In this study, the effect of salinity stress on root growth traits including root dry weight, root/shoot ratio, root volume and length, Na+/K+ ratio and grain yield were assessed. Results showed that increasing the salinity of irrigation water increased Na+/K+ ratio significantly, other studied traits were decreased significantly, and 10 dS/m salinity treatment caused the most negative effects. Means of the measured traits showed superiority of Arg, Bam, Sistani and Singh-2 cultivars, as compared to three other cultivars. Also, in all the studied traits, the highest percentage of reduction in 10 dS/m salinity, compared to control, was for Marvdasht cultivar, which shows the sensitivity of this genotype. Therefore, considerable superiority of some root characteristics and Na+/K+ ratio in salinity tolerant cultivars of wheat may be useful for screening the salinity tolerant wheat genotypes
طول و حجم ریشه, وزن خشک ریشه, نسبت ریشه به اندام هوایی
Root length and volume, Root dry weight, Root/Shoot ratio
165
175
http://jspi.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-44&slc_lang=fa&sid=1
A
Borzouei
اعظم
برزوئی
aborzouei@nrcam.org
180031947532846004879
180031947532846004879
Yes
Nuclear Sci. and Technol. Res. Institute, Karaj, Iran
پژوهشکده کشاورزی هستهای، پژوهشگاه علوم و فنون و هستهای
S.S
jamali
سپیده سادات
جمالی
180031947532846004880
180031947532846004880
No
Dept. of Agronomy, Islamic Azad Univ. Karaj Branch, Iran
. دانشگاه آزاد اسلامی- دانشکده کشاورزی، واحد کرج
F
Paknejad
فرزاد
پاکنژاد
180031947532846004881
180031947532846004881
No
Dept. of Agronomy, Islamic Azad Univ. Karaj Branch, Iran
. دانشگاه آزاد اسلامی- دانشکده کشاورزی، واحد کرج