Soil and Plant Interactions
روابط خاک و گیاه
Journal of Soil and Plant Interactions -Isfahan University of Technology
http://jspi.iut.ac.ir
18
agent2
2783-5014
2783-5286
fa
jalali
1389
9
1
gregorian
2010
12
1
1
3
online
1
fulltext
fa
اثر شوری و نیتروژن بر کیفیت میوه و غلظت عناصر کم مصرف گوجهفرنگی در کشت هیدروپونیک
The Influence of salinity and nitrogen on tomato fruit quality and micronutrients concentration in hydroponic culture
پژوهشي
Research
شوری نقش مهمی در کاهش رشد گوجهفرنگی، به ویژه در نواحی خشک و نیمه خشک، دارد. امکان دارد کاربرد نیتروژن با افزایش رشد گوجهفرنگی، سبب افزایش تحمل گیاه به تنش شوری شود. به منظور بررسی اثر برهمکنش شوری و نیتروژن بر رشد، کیفیت میوه و غلظت عناصر کم مصرف در گیاه گوجهفرنگی، آزمایشی در محیط آبکشت شامل سه سطح شوری (صفر، 30 و 60 میلیمولار) و سه سطح نیتروژن ( صفر، 5/1 و 3 میلیمولار) در قالب طرح کامل تصادفی و با سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که شوری سبب کاهش ارتفاع و وزن تر شاخساره، کاهش وزن تر میوه و همچنین ایجاد عارضه پوسیدگی گلگاه در میوه شد. اما با افزایش شوری، مقدار اسید سیتریک میوه و در نتیجه کیفیت آن (طعم میوه) بهبود یافت. با کاربرد نیتروژن، ارتفاع گیاه و وزن تر میوه و شاخساره نسبت به گیاه شاهد افزایش نشان داد. با افزودن نیتروژن به محلول غذایی شور، ارتفاع گیاه افزایش یافت. شوری سبب افزایش معنیدار غلظت آهن، منگنز، روی و مس در ریشه و افزایش مس و آهن در میوه گردید. افزایش سطح نیتروژن در محلول غذایی سبب افزایش غلظت عناصر کم مصرف در ریشه گوجهفرنگی شد. کاربرد نیتروژن در تیمار 60 میلیمولار شوری سبب کاهش غلظت عناصر کم مصرف در ریشه نسبت به تیمار شاهد گردید. نتایج نشان میدهد که در محلول غذایی شور، افزودن نیتروژن میتواند سبب کاهش و تعدیل اثرات نامطلوب شوری بر رشد گیاه شود.
Salinity plays an important role in the reduction of tomato growth, especially in arid and semi-arid regions. Nitrogen (N) may increase tomato tolerance to salt stress by increasing plant growth. In order to investigate the interaction effect of salinity and nitrogen on tomato growth, fruit quality, and micronutrient concentration in tomato plants, a hydroponic experiment was conducted in a completely randomized design with three replications. Treatments included 3 salinity levels (0, 30 and 60 mM), and 3 nitrogen rates (0, 1.5, and 3 mM). Results indicated that salinity decreased tomato height, shoot and fruit fresh weight, and increased citric acid in tomato fruit and consequently caused blossom-end rot in tomato fruit. However, salinity improved fruit quality (flavor). The use of N increased plant height, shoot, and fruit fresh weight compared to control. By application of N to saline nutrient solution, plant height increased. Salinity increased concentration of iron (Fe), manganese (Mn), zinc (Zn), and copper (Cu) in roots, as`well as Fe and Cu in fruit. Increasing N rates in nutrient solution increased micronutrients concentration in tomato roots. Interaction of 60 mM salinity and N decreased micronutrients concentration in root, compared to control. Our tentative conclusion shows that the addition of N to the nutrient solution may decrease detrimental effect of salinity on the growth of tomato plants.
نیتروژن، گوجهفرنگی، کشت هیدروپونیک، رشد، عناصر کم مصرف
Salinity, Nitrogen, Tomato, Hydroponic culture, Growth, Micronutrients concentration.
11
22
http://jspi.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-96-3&slc_lang=fa&sid=1
S.
Safarzadeh Shirazi
صدیقه
صفرزاده شیرازی
r_safar2000@yahoo.com
18003194753284600400
18003194753284600400
Yes
A. M
Ronaghi
عبدالمجید
رونقی
18003194753284600419
18003194753284600419
No
A. S.
Gholami
عبدالصمد
غلامی
18003194753284600420
18003194753284600420
No
M.
Zahedifar
مریم
زاهدی فر
18003194753284600421
18003194753284600421
No