دوره 9، شماره 3 - ( مجله علوم و فنون کشت‌هاي گلخانه‌اي 1397 )                   جلد 9 شماره 3 صفحات 93-79 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولی عصر(عج) رفسنجان
چکیده:   (3534 مشاهده)

شته جالیز Glover (Hem.: Aphididae)  Aphis gossypii  یکی از آفات مهم گلخانه و مزارع است که سبب کاهش محصول می‎گردد. این آفت همچنین ناقل چندین ویروس گیاهی از جمله ویروس موزاییک خیار و هندوانه است. هدف از این پژوهش، بررسی اثر تغذیه شته جالیز بر برخی پارامترهای فیزیولوژیکی که در مقاومت گیاهان نقش دارند در چهار رقم از گیاهان خیار (دلتا، سوپر دومینو، 2201 و هیبرید لونا) بوده است. برای این منظور آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار اجرا شد. نتایج مشخص نمود که خسارت شته جالیز سبب افزایش مقدار فنول، قندهای محلول و ساکاروز گردید که در این بین رقم دلتا بیشترین مقدار را به خود اختصاص داد. همچنین، نتایج مشخص نمود که مقدار رنگیزه­‌های فتوسنتزی، نشاسته، پروتئینهای محلول و غلظت عناصر آهن، مس، روی و منگنز برگ نیز به‌طور قابل توجهی در اثر خسارت شته کاهش پیدا نمود. با توجه به داده­‌های به‌دست آمده از این پژوهش می‌­توان نتیجه گرفت که ارقام مختلف واکنش متفاوتی به خسارت شته جالیز از خود نشان می‎دهند و گیاهان در پاسخ به خسارت شته جالیز میزان فنول، پرولین، قندهای محلول و ساکاروز خود را افزایش می‎دهند. در بین ارقام مورد آزمایش، رقم دلتا از مقاومت بیشتری نسبت به سایر ارقام خیار به خسارت شته جالیز برخوردار بود.

متن کامل [PDF 914 kb]   (1127 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1396/2/16 | پذیرش: 1397/7/18 | انتشار: 1397/9/24

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.