گروه زراعت اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام
چکیده: (1075 مشاهده)
مدیریت صحیح تغذیه اکوسیستمهای زراعی یکی از راههای مهم در موفقیت سیستمهای تولید گیاهان زراعی و مدیریت پایدار خاک است. در این گران برای بررسی آثار ورمیکمپوست و عصاره ریزجلبک اسپیرولینا بر برخی صفات رشدی و عملکردی کلزا آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در 4 تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل محلولپاشی با عصاره ریزجلبک اسپیرولینا در 4 سطح (0، 2، 4، و 6 درصد) و 5 سطح مخلوط ورمیکمپوست بر اساس درصد وزنی (شاهد، %75 باگاس نیشکر + %25 فضولات گاومیش، %50 باگاس نیشکر + %50 فضولات گاومیش، %25 باگاس نیشکر + %75 فضولات گاومیش و %100 فضولات گاومیش) بودند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد اثر برهمکنش کود ورمیکمپوست و عصاره ریزجلبک اسپیرولینا بر صفات طول ریشه، وزن ریشه، سطح برگ، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، شاخص برداشت، کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل، روغن دانه و پروتئین دانه کلزا معنیدار بود. همچنین کاربرد کود ورمیکمپوست و عصاره ریزجلبک اسپیرولینا منجر به بهبود صفات رشدی و عملکردی کلزا شد و بیشترین میزان روغن دانه (با 43/35 درصد) و پروتئین دانه (36/85 درصد) در شرایط مصرف 6 درصد عصاره جلبک اسپیرولینا بهدست آمد. همچنین کاربرد ورمیکپوست حاصل از 100 درصد فضولات گاومیش منجر به افزایش میزان روغن دانه و عملکرد دانه شد که در شرایط مصرف 6 درصد عصاره جلبک اسپیرولینا بهدست آمد. بهطور کلی یافتههای این پژوهش نشان داد با افزایش درصد کاربرد ورمیکمپوست حاصل از فضولات گاومیش در ترکیب باگاس نیشکر در تمامی سطوح عصاره ریزجلبک اسپیرولینا بر افزایش عملکرد کلزا و درصد روغن اثر مثبت داشت.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
فراهمي آب و عناصر غذایی خاك براي گياه دریافت: 1400/11/15 | پذیرش: 1401/6/10 | انتشار: 1401/6/10