دوره 5، شماره 2 - ( 4-1393 )                   جلد 5 شماره 2 صفحات 37-27 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت
چکیده:   (34248 مشاهده)
گل داوودی یکی از مهم­ترین گیاهان زینتی و دارویی در عرصه جهانی به شمار می­رود. در پژوهش حاضر، تنوع موجود بین 50 ژنوتیپ گل داوودی توسط خصوصیات فنولوژیک و مورفولوژیک مورد ارزیابی قرار گرفت. براساس تجزیه واریانس داده­ها، تمام صفات مورد بررسی معنی­دار بودند و ضریب تغییرات ژنتیکی برای اکثر صفات بیش از 40% بود. بیشترین توارث­پذیری عمومی مربوط به زمان رنگ‌گیری غنچه گل (59/90 درصد) و ماندگاری گلدانی (3/88 درصد) بود. کمترین وراثت­پذیری را زمان باز شدن گلچه لوله­ای (05/6 درصد) به خود اختصاص داد. در تجزیه رگرسیون گام­به­گام برای متغیر وابسته ماندگاری گلدانی، صفات زمان رنگ­گیری غنچه گل، زمان شکوفایی کامل گل و زمان ریزش گرده توانستند وارد مدل شوند. بر این اساس، طول دوره رویشی و رفتار گلچه­های زبانه­ای و لوله­ای بر ماندگاری گلدانی تأثیر دارند. از سوی دیگر، تجزیه خوشه­ای به روش حداقل واریانس وارد، ژنوتیپ­های مورد مطالعه را به شش گروه تقسیم کرد. دو ژنوتیپ "افروز و نامعلوم1" با دوره رویشی کوتاه، ریزش گرده دیرهنگام و ماندگاری گلدانی بالا در گروه جداگانه­ای قرار گرفتند. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که ژنوتیپ­های داوودی مورد مطالعه از پتانسیل ژنتیکی بسیار مطلوبی برخوردارند و بسته به هدف، بسیاری از آنها را می­توان جهت بهبود صفات مختلف در برنامه­های اصلاحی به­کار برد.
متن کامل [PDF 241 kb]   (3119 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1393/4/7 | پذیرش: 1393/4/7 | انتشار: 1393/4/7

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.