دوره 5، شماره 2 - ( مجله علوم و فنون کشت‌هاي گلخانه‌اي 1393 )                   جلد 5 شماره 2 صفحات 94-83 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


مرکز پژوهشی کشت بدون خاک، دانشگاه صنعتی اصفهان
چکیده:   (7504 مشاهده)

  در گیاهان دارویی، متابولیت‌های ثانویه اهمیت زیادی دارند و عواملی که بر کمیت و کیفیت این متابولیت‌ها مؤثرند مورد توجه می‌باشند. گاوزبان ایرانی ( ( Echium amoenum Fisch. & C. A. Mey. گیاهی علفی، دو ساله و روزبلند، از تیره گاوزبانان است که دارای کرک­های خشن زیادی می‌باشد و در مناطق شمالی ایران یافت می‌شود. هدف از این مطالعه، بررسی تأثیر سیلیسیم بر برخی خصوصیات ریخت شناختی، تشریحی و فیزیولوژیک این گیاه است. برای این منظور، سیلیسیم (به‌صورت سیلیکات سدیم) با سه غلظت (صفر، 2/0 و 7/0 میلی­مولار) در نظر گرفته شد و گیاه گاوزبان رشد کرده در محیط آبکشت در گلخانه با این سطوح تیمار گردید. آزمایش در یک طرح کاملاً تصادفی انجام شد. سپس، برخی خصوصیات ریخت‌شناختی و تشریحی، از جمله طول کرک، تعداد کرک، تعداد سلول روزنه، قطر کوتیکول، شاخص روزنه و تراکم سلول‌های نردبانی اندازه‌گیری و میزان آنتوسیانین و فلاونوئید نیز بررسی شد. براساس نتایج به‌دست آمده، با اعمال تیمار سیلیسیم، شاخص روزنه کاهش یافت. قطر کوتیکول، فشردگی سلول‌های پارانشیم نردبانی، طول کرک، آنتوسیانین و فلاونوئید در گیاه تیمار شده با سیلیسیم نسبت به گیاه شاهد افزایش معنی­داری یافته بود، ولی تعداد کرک در بین تیمارها تفاوت معنی‌داری نداشت.

متن کامل [PDF 351 kb]   (4117 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1393/4/7 | پذیرش: 1393/4/7 | انتشار: 1393/4/7

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله روابط خاک و گیاه - Isfahan University of Technology می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق