جستجو در مقالات منتشر شده


۶ نتیجه برای مودی

کامران میرزاشاهی، شهرام کیانی، سید حسین محمودی نژاد دزفولی،
دوره ۴، شماره ۳ - ( مجله علوم و فنون کشت‌هاي گلخانه‌اي ۱۳۹۲ )
چکیده

در شمال خوزستان، با سطح زیرکشتی معادل ۲۴۵ هکتار گل رز، ۳۶% گل بریده رز کشور در خارج از فصل تولید می-شود. به منظور ارزیابی وضعیت تغذیه‌ای رز و آگاهی از مشکلات مربوطه، از ۳۴ مرکز تولید رز گلخانه‌ای بازدید به عمل آمد و نمونه‏های آب، خاک، برگ و گل تهیه گردید. به دنبال آن، فاکتورهای مورد نظر شامل ویژگی‌های شیمیایی آب آبیاری، ویژگی‌های فیزیکی و شیمیایی خاک، غلظت عناصر غذایی برگ و شاخص‌های کیفی گل اندازه‏گیری شد. سپس بر اساس شاخص‌های کیفی گل، جامعه نمونه‏برداری شده به دو گروه رزکاری‌های با کیفیت گل بالا و پایین تقسیم شده و غلظت عناصر غذایی برگ و شاخص‌های کیفی گل در هر دو گروه بر اساس آزمون t مورد مقایسه آماری قرار گرفت. نتایج نشان داد که کلاس آب آبیاری مورد استفاده در مزارع تولیدی، C۲S۱ بوده و مشکلی از لحاظ شوری و سدیم ندارد. متوسط هدایت الکتریکی و پ- هاش خاک‌های تحت کشت رز به ترتیب ۱۶/۱ دسی‌زیمنس بر متر و ۷/۷ به‌دست آمد. مصرف بی‏رویه کودهای فسفاته منجر به افزایش فسفر قابل استفاده خاک تا حد ۲/۲۸ میلی‏گرم در کیلوگرم شده است. در حالی که عدم استفاده از کودهای پتاسه و کشت و کار مداوم منجر به کاهش پتاسیم قابل استفاده خاک تا حد ۱۲۰ میلی‏گرم در کیلوگرم شده که این مسئله باعث افت شاخص‌های کیفی رز در منطقه گردیده است. میانگین غلظت عناصر کم‌مصرف قابل استفاده خاک (آهن، منگنز، روی و مس) به ترتیب ۹/۷، ۵/۴، ۵/۱ و ۱/۲ میلی‏گرم در کیلوگرم خاک بود که همگی، بجز منگنز، در حد مطلوب می‌باشند. نتایج نشان داد که در گروه رزکاری‌های با کیفیت گل بالا، غلظت پتاسیم برگ، وزن تر گل، طول جام گل و قطر جام گل به طور معنی‏داری در سطح ۱% بیشتر از مقادیر این شاخص‌ها در گروه رزکاری‌های با کیفیت گل پایین بود. غلظت سایر عناصر غذایی در دو گروه تفاوت معنی‏داری با هم نداشت.
نصرت‌اله نجفی، شهاب محمودی، عادل ریحانی‌تبار،
دوره ۵، شماره ۴ - ( مجله علوم و فنون کشت‌هاي گلخانه‌اي ۱۳۹۳ )
چکیده

با توجه به مقدار کم مواد آلی در اغلب خاک‌های زیر کشت ایران و بروز تنش خشکی در گیاهان بر اثر کمبود بارندگی، استفاده از کمپوست لجن فاضلاب برای افزایش مواد آلی خاک و بهبود حاصل‌خیزی خاک، افزایش تحمل گیاهان در برابر کم‌آبی و بهبود عملکرد توصیه شده است. لذا، این تحقیق با هدف بررسی اثر سطوح رطوبت خاک و کمپوست لجن فاضلاب بر شاخص کلروفیل برگ و برخی ویژگی‌های رشد گیاه یونجه در شرایط گلخانه‌ای انجام شد. آزمایش به‌صورت فاکتوریل و در قالب طرح پایه بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار و دو عامل شرایط رطوبت خاک در سه سطح (۰,۳۴FC-۰.۵۰FC، ۰.۵۶FC-۰.۷۵FC و ۰.۸۱FC-FC) و کمپوست لجن فاضلاب در چهار سطح (صفر، ۱۵، ۳۰ و ۶۰ گرم بر کیلوگرم خاک) انجام شد. نتایج نشان داد که اثر سطوح رطوبت خاک بر شاخص کلروفیل برگ به میزان کمپوست لجن فاضلاب بستگی دارد. کمبود آب در خاک موجب کاهش معنی‌دار وزن خشک بخش هوایی و ریشه و ارتفاع بوته شد (۰۱/۰>P). بخش هوایی یونجه نسبت به تنش کمبود آب حساس‌تر از ریشه بود. مصرف ۱۵ و ۳۰ گرم کمپوست لجن فاضلاب بر کیلوگرم خاک موجب افزایش معنی‌دار شاخص کلروفیل برگ، وزن خشک بخش هوایی و ریشه، ارتفاع بوته و نسبت وزن خشک بخش هوایی به ریشه شد (۰۱/۰>P). اثر متقابل سطوح رطوبت خاک و کمپوست لجن فاضلاب بر شاخص کلروفیل برگ، وزن خشک بخش هوایی و ریشه، ارتفاع بوته و نسبت وزن خشک بخش هوایی به ریشه معنی‌دار بود (۰۱/۰>P). بیشترین وزن خشک بخش هوایی و ریشه، ارتفاع بوته و نسبت وزن خشک بخش هوایی به ریشه با مصرف g/kg ۳۰ کمپوست لجن فاضلاب در شرایط رطوبتی ۰.۸۱FC-FC مشاهده شد. همچنین، نتایج نشان داد که مصرف ۳۰ گرم کمپوست لجن فاضلاب در کیلوگرم خاک، باعث کاهش اثر تنش کمبود آب بر گیاه یونجه گردید


محمد هادی غفاریان مقرب، مرتضی محمودی، محمد جعفر ملکوتی،
دوره ۵، شماره ۴ - ( مجله علوم و فنون کشت‌هاي گلخانه‌اي ۱۳۹۳ )
چکیده

تاکنون تحقیقات اندکی در باره‌ جذب و انتقال نانوذرات توسط گیاهان صورت گرفته است. برای ارزیابی چنین فرایندهایی، دا‌نهال سویا (Glycine max L.) در محلول غذایی حاوی ۶۰ میلی‌گرم در لیتر نانوذرات مگنتیت کشت گردید و محلول غذایی حاوی کلات آهن (Fe-EDTA) با غلظت ۳۳ میلی‌گرم در لیتر به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. پس از ۲۸ روز، شدت سیگنال مغناطیسی در اندام‌های مختلف سویا با دستگاه مغناطیس‌سنج نمونه مرتعش اندازه‌گیری شد. نتایج نشان داد در حالی که در تیمار شاهد هیچ سیگنال مغناطیسی در اندام‌های مختلف سویا مشاهده نگردید، وجود سیگنال مغناطیسی قوی در برگ سویای کشت شده در محلول حاوی نانوذرات مگنتیت، نشانه‌ی جذب و انتقال نانوذرات از طریق ریشه و آوند چوبی به برگ بوده است. قویترین سیگنال مغناطیسی (memu/g ۱۳۸) در ریشه دیده شد و ضریب انتقال نانوذرات از ریشه به برگ در حدود ۹/۰ درصد بوده است. ترشحات و بار سطحی ریشه موجب تجمع نانوذرات در سطح ریشه سویا گشته و بخش اندکی از ذرات از طریق مسیرهای سیمپلاستی وارد آوند چوبی شده و سپس توسط جریان شیره آوندی به برگ منتقل شده است. در ناحیه طوقه، به علت تبدیل ساختار آوندی ریشه به ساقه، تجمع زیادی نسبت به سایر اندام‌های هوایی صورت پذیرفته است. به طور کلی، نانوذرات مگنتیت می‌توانند به صورت مولکولی توسط سویا از محلول غذایی جذب شده و به سایر اندام‌های گیاه منتقل شوند


شهاب محمودی، نصرت‌اله نجفی، عادل ریحانی‌تبار،
دوره ۶، شماره ۲ - ( مجله علوم و فنون کشت‌هاي گلخانه‌اي ۱۳۹۴ )
چکیده

بهبود تغذیه گیاهان، یکی از راه‌های افزایش تحمل تنش خشکی در گیاهان به‌شمار می‌رود. با توجه به کمبود مواد آلی در اغلب خاک‌های مناطق خشک و نیمه‌خشک ایران، مصرف کمپوست پس‌ماندهای آلی می‌تواند ظرفیت نگهداری آب در خاک را افزایش داده و تغذیه گیاهان را بهبود بخشد. لذا، در این پژوهش، اثر متقابل رطوبت خاک و کمپوست لجن فاضلاب شهری بر برخی ویژگی‌های شیمیایی خاک و غلظت نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم و منیزیم علوفه یونجه (Medicago sativa L.) رقم قره‌یونجه، در شرایط گلخانه‌ای بررسی گردید. آزمایش به‌صورت فاکتوریل و در قالب طرح پایه بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار شامل رطوبت خاک در سه سطح (۰,۳۴FC-۰.۵۰FC، ۰.۵۶FC-۰.۷۵FC و ۰.۸۱FC-FC) و کمپوست لجن فاضلاب در چهار سطح (صفر، ۱۵، ۳۰ و ۶۰ گرم بر کیلوگرم خاک) انجام شد. نتایج نشان داد که اثرهای اصلی کمپوست لجن فاضلاب و رطوبت خاک و اثر متقابل آنها بر غلظت نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم و منیزیم علوفه یونجه و قابلیت هدایت الکتریکی (EC)، pH و غلظت پتاسیم محلول خاک معنی‌دار بود. با کاهش رطوبت خاک، غلظت نیتروژن، پتاسیم، کلسیم و منیزیم بخش هوایی علوفه یونجه و EC و غلظت پتاسیم محلول خاک به‌طور معنی‌داری افزایش یافت؛ در حالی که غلظت فسفر علوفه یونجه و pH محلول خاک به‌طور معنی‌داری کاهش یافت. با مصرف کمپوست لجن فاضلاب، غلظت نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم و منیزیم علوفه یونجه و EC و غلظت پتاسیم محلول خاک به‌طور معنی‌داری افزایش یافت؛ ولی pH خاک به‌طور معنی‌داری کاهش یافت. در هر سه سطح رطوبت خاک مورد مطالعه در این آزمایش، مصرف ۶۰ گرم کمپوست لجن فاضلاب بر کیلوگرم خاک نسبت به سطح ۳۰ گرم آن، بر اثر افزایش شوری محلول خاک، رشد یونجه را به‌طور معنی‌داری کاهش داد. مصرف ۳۰ گرم کمپوست لجن فاضلاب بر کیلوگرم خاک سبب بهبود تغذیه گیاه یونجه و افزایش کیفیت علوفه آن در شرایط با و بدون تنش کمبود آب شد.
صدیقه محمودی، عبدالرحمان محمدخانی، وحید روحی،
دوره ۷، شماره ۲ - ( مجله علوم و فنون کشت‌هاي گلخانه‌اي ۱۳۹۵ )
چکیده

آلوئه‌ورا از جمله گیاهان دارویی مقاوم به خشکی و گرما است که ژل آن در صنایع دارویی، بهداشتی و غذایی کاربرد زیادی دارد.‌ این آزمایش در سال ۱۳۹۱ به منظور بررسی اثر تنش شوری ناشی از کلرید سدیم و کلرید کلسیم بر وزن برگ و ژل و درصد و نسبت برخی عناصر در آلوئه‌ورا در گلخانه پژوهشی دانشگاه شهرکرد اجرا گردید. این پژوهش در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با ۱۶ تیمار در سه تکرار اجرا شد. تیمارها شامل غلظت­های صفر (شاهد)، ۳۰، ۶۰ و ۹۰ میلی‌مولار کلرید سدیم، ۵، ۱۰ و ۲۰ میلی‌مولار کلرید کلسیم و ترکیب این دو نمک بودند. بر اساس نتایج به­دست آمده، اثر شوری بر وزن تر و خشک برگ‌ها و ژل، درصد سدیم، کلسیم، منیزیم و پتاسیم و نسبت­های K/Na و Ca/Na برگ معنی‌دار بود. افزایش غلظت نمک‌های NaCl، CaCl۲ و یا ترکیب آنها باعث کاهش درصد منیزیم، کلسیم و پتاسیم بافت، میزان ژل و عملکرد برگ گردید. نتایج این پژوهش نشان داد که آلوئه‌ورا چندان در برابر شوری متحمل نیست و کشت آن در شرایط خاکی با شوری بیش از ۷ دسی‌زیمنس بر متر توصیه نمی‌شود. به طور کلی، در شرایط EC یکسان، اثر سمیت کلرید سدیم بیش از کلرید ‌کلسیم است و توجه به تغذیه پتاسیم و کلسیم در شرایط تنش شوری اهمیت زیادی دارد.


زهرا خدادادی، مریم مودی، سید موسی موسوی کوهی، محبوبه سادات حسین زاده،
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( نشریه روابط خاک و گیاه ۱۴۰۳ )
چکیده

در برخی از نواحی شور به دلیل فعالیت‌های صنعتی، آلاینده‌هایی مانند فلزات سنگین گسترش یافته است. گیاهان شورزی می‌توانند برای گیاه‌پالایی این نواحی مفید باشند. به‌منظور بررسی اثر شوری و فلز سنگین مس و اثر برهمکنش آن‌ها بر گیاه شورزی جارو (.Bassia scoparia L)، دو آزمایش به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در آزمایشگاه هیدروپونیک دانشگاه بیرجند انجام شد. در آزمایش اول، آثار اصلی و برهمکنش پنج سطح شوری (صفر، ۱۰۰، ۲۰۰، ۳۰۰ و ۴۰۰ میلی‌مولار) و پنج غلظت فلز سنگین مس (صفر، ۵۰، ۱۰۰، ۲۰۰ و ۳۰۰ میلی‌گرم بر لیتر) بر ویژگی‌های جوانه‌زنی بذر جارو مورد سنجش قرار گرفت. نتایج این آزمایش نشان داد که افزایش شوری و غلظت مس تأثیر منفی معنی‌داری بر جوانه‌زنی و رشد گیاهچه‌های جارو دارد. در آزمایش دوم، در کشت گلدانی اثر سه سطح شوری (صفر، ۱۰۰ و ۳۰۰ میلی‌مولار) و سه غلظت مس (صفر، ۵۰ و ۱۰۰ میلی‌گرم بر لیتر) بر صفات رشدی و غلظت ‌سدیم و مس در ریشه و شاخساره مورد بررسی قرار گرفت. شوری به‌طور معنی‌داری غلظت سدیم را در ریشه و شاخساره افزایش داد اما تأثیری بر غلظت مس در ریشه و شاخساره نداشت. تحت تأثیر غلظت مس در محیط ریشه، غلظت این فلز در ریشه و شاخساره افزایش یافت. با این وجود، گیاه جارو به دلیل داشتن ضرایب انباشتگی کم‌تر از یک، برای استخراج گیاهی فلز سنگین مس مناسب به‌نظر نمی‌رسد، هر چند با دارا بودن زی‌توده مناسب و جذب قابل توجه مس در ریشه می‌تواند برای تثبیت این فلز مورد استفاده قرار گیرد.

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله روابط خاک و گیاه - Isfahan University of Technology می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق