جستجو در مقالات منتشر شده


۵ نتیجه برای سیلیکات

لیلا برکتین، علی نیکبخت، نعمت‌اله اعتمادی، جهانگیر خواجه علی،
دوره ۴، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۲ )
چکیده

ژربرا یکی از مهم‌ترین گل‏های شاخه بریده جهان می‌باشد و محلول‌های غذایی از مهم‌ترین عواملی هستند که در افزایش کمیت و کیفیت گل ژربرا نقش دارند. در مطالعه حاضر، اثر استفاده از سیلیسیم، به‌عنوان یک عنصر سودمند، به دو صورت سیلیکات پتاسیم و نانوسیلیس، بر خصوصیات فیزیولوژیک گل ژربرا رقم"یانارا" بررسی گردید. در این آزمایش، غلظت‏های مختلف سیلیکات پتاسیم و نانوسیلیس شامل محلول‏پاشی نانوسیلیس با دو غلظت ۵/۱۲ و ۲۵ میلی‏گرم در لیتر (براساس SiO۲)، محلول‏دهی نانوسیلیس در بستر با دو غلظت ۵/۱۲ و ۲۵ میلی‌گرم در لیتر (براساس SiO۲) و محلول‏دهی سیلیکات پتاسیم در دو غلظت ۲۵ و ۵۰ میلی‌گرم در لیتر (براساس SiO۲) و شاهد بدون تیمار در سه تکرار در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که نانوسیلیس در دو غلظت و به هر دو صورت، منجر به کاهش وزن تر گل و افزایش دی‌اکسید کربن زیر روزنه‏ای شد. تعداد گل در تیمار محلول‌دهی ۲۵ میلی‌گرم در لیتر نانوسیلیس نسبت به شاهد افزایش یافت. اگرچه از نظر وزن خشک گل و کلیه فاکتورهای فتوسنتزی، اعم از تعرق، فتوسنتز، کارایی مصرف آب و هدایت روزنه‏ای، تفاوت معنی‏داری بین تیمارها مشاهده نشد، اما به‌طورکلی، نانوسیلیس موجب افزایش تعداد گل ژربرا شد. در حالی‌که سیلیکات پتاسیم نتوانست باعث بهبود صفات بررسی شده گردد.
المیرا جلیل زاده، زهره جبارزاده، پرویز نوروزی،
دوره ۹، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۷ )
چکیده

با توجه به تأثیر مفید سیلیسیم در گیاهان زینتی، هدف از این آزمایش، بررسی تأثیر منبع و غلظت‌­های مختلف سیلیسیم بر برخی ویژگی­‌های گیاه رُز (Rosa hybridaرقم بِوِرلی واتسون است. این پژوهش در سال ۱۳۹۴ در یکی از گلخانه‌­های سازمان پارک‌­ها و فضای سبز شهرستان ارومیه و آزمایشگاه‌­های تحقیقاتی گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه اجرا گردید. برای این منظور، آزمایشی فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با دو فاکتور منبع سیلیسیم (سیلیکات کلسیم، سیلیکات پتاسیم و سیلیکات سدیم) و غلظت سیلیسیم (صفر، ۵۰، ۱۰۰، ۱۵۰ و ۲۰۰ میلی‏‌گرم در لیتر) در ۳ تکرار طراحی شد. تیمارها به‏‌صورت محلول­پاشی هفتگی طی ۱۰ هفته اعمال شد. نتایج نشان داد که تیمار سیلیسیم، تعداد و ضخامت برگ، وزن تر و خشک برگ، میزان کلروفیل، قند محلول و پروتئین را افزایش داد. بنابراین، با توجه به اثر مثبت سیلیسیم در افزایش تعداد برگ و میزان کلروفیل، میزان فتوسنتز نیز افزایش می­یابد. محلول‏پاشی سیلیکات پتاسیم باعث بیشترین میزان کلروفیل a شد و بیشترین میزان کلروفیل b و کارتنوئید در کاربرد سیلیکات کلسیم به‏‌دست آمد. بیشترین میزان وزن تر و خشک  برگ، کلروفیل b ،a و کل و کارتنوئید در کاربرد سیلیکات با غلظت ۲۰۰ میلی‏گرم در لیتر به‏‌دست آمد. با توجه به تأثیر مثبت سیلیسیم در ویژگی­‌های رشدی و رنگدانه‌­های فتوسنتزی، می‌‏توان از این مواد برای بهبود کیفیت رُزها استفاده نمود.

هادی حاجی‌پور، زهره جبارزاده، میرحسن رسولی صدقیانی،
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۸ )
چکیده

هدف از این پژوهش بررسی تأثیر محلول‏پاشی سیلیکات کلسیم و سیلیکات سدیم بر ویژگی‏‌های رشدی و میزان عناصر برگی داوودی بود. این پژوهش به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با دو فاکتور منبع سیلیس در دو سطح (سیلیکات کلسیم و سیلیکات سدیم) و غلظت سیلیس در پنج سطح (صفر به‌عنوان شاهد، ۵۰، ۱۰۰، ۱۵۰ و ۲۰۰ میلی‏‌گرم در لیتر) در محیط کشت خاک و در سه تکرار انجام شد. در پایان دوره رشد، وزن تر و خشک برگ، ساقه، گل و ریشه، قطر گل، تعداد گل، پروتئین کل، قندهای محلول و نیز غلظت عناصر برگی شامل نیتروژن، پتاسیم، فسفر، روی، منگنز، آهن، مس و سیلیس اندازه‌گیری شدند. نتایج نشان داد که با تغذیه برگی گیاه با سیلیس، وزن تر و خشک برگ، ساقه، گل و ریشه، قطر گل، تعداد گل، پروتئین کل و قندهای محلول افزایش یافت، همچنین، غلظت عناصر برگی گیاه داوودی، به‌ویژه نیتروژن، فسفر، پتاسیم و روی افزایش و مقادیر عناصر آهن، منگنز و مس کاهش یافت. غلظت ۱۵۰ میلی‏‌گرم در لیتر سیلیکات‌های سدیم و کلسیم برای بهبود ویژگی‏‌های مورفولوژیک و زایشی و نیز جذب عناصر نیتروژن، پتاسیم، منگنز، آهن و مس مناسب‌ترین غلظت بود. ولی برای بهبود جذب عناصر روی و سیلیس، بهترین غلظت از هر دو نوع سیلیکات، غلظت ۲۰۰ میلی‏‌گرم در لیتر بود.
سید سهیل معنوی امری، یوسف نیک‌نژاد، هرمز فلاح آملی، داوود براری تاری،
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۴۰۰ )
چکیده

سیلیکات آثار بالقوه‌ای بر محصولات زراعی تحت تنش زنده و غیرزنده دارد؛ به‌طوری که می‌تواند بر فرایندهای بیوشیمیایی و فیزیولوژیک و همچنین کاهش آثار مخرب خشکی اثرگذار باشد. هدف از این پژوهش بررسی آثار سیلیس کاربردی بر صفات مورفولوژیک و بیوشیمیایی در دو رقم طارم محلی و شیرودی برنج تحت تنش خشکی بود. در این آزمایش تیمارها شامل تیمار اول کاربرد کود سیلیس به صورت محلول‌پاشی دو نوع سیلیس، سیلیکات پتاسیم، سیلیکات کلسیم، و ترکیب دو سیلیکات، و تیمار دوم شامل تیمارهای تنش خشکی در چهار سطح شاهد، تنش در پایان پنجه‌دهی، تنش در زمان ظهور خوشه و تنش در زمان انتقال مجدد و کمبود آب (پتانسیل ماتریک خاک ۰/۰۵- مگاپاسکال) بود که بر دو رقم برنج (Oryza sativa L) (شیرودی و طارم محلی) اعمال شد. نتایج نشان داد، تحت شرایط کمبود آب، میزان سیلیس ساقه و دانه، سلولز ساقه، و همچنین لیگنین ساقه افزایش یافت. همچنین، پس از تیمار سیلیس در برنج، برخی صفات مورفولوژیک مانند ارتفاع گیاه، شاخص برداشت و عملکرد دانه افزایش یافت. پس از کاربرد سیلیس، بیماری بلاست برگ به میزان ۳۴  درصد نسبت به شاهد کاهش یافت. شرایط خشکی آثار نامطلوبی بر تعداد دانه در خوشه، پنجه بارور، تعداد پنجه در بوته، و تعداد خوشه‌چه نشان داد. بین دو رقم از نظر صفات مورفولوژیک (ارتفاع بوته، طول خوشه، تعداد پنجه‌های مؤثر در کپه، تعداد خوشه در گیاه، کلروفیل برگ پرچم و شاخص برداشت)، برخی صفات بیوشیمیایی مانند مقدار نیاسین، لیگنین و آمیلوز، و غلظت عناصر موجود در گیاه برنج مانند مس، منگنز و نیتروژن تفاوت معنی‌داری وجود داشت. اثر ترکیبی تنش خشکی بر دو رقم مورد مطالعه تفاوت معنی‌داری را نشان نداد؛ بنابراین نتایج نشان داد که هر دو رقم می‌توانند در مناطق با تنش کم‌آبی مورد استفاده قرار گیرند. نتایج نشان‌دهنده اثر بالقوه تیمار سیلیس به مقدار تقریبی ۴۲ درصد در بهبود شرایط جلوگیری از تنش خشکی بود. از نتایج پژوهش حاضر می‌توان در جهت استفاده از تیمار سیلیس برای افزایش تحمل تنش خشکی در گیاه برنج بهره برد.

 

 
میثم منظری توکلی، بهمن زاهدی، حمید رضا روستا،
دوره ۱۳، شماره ۱ - ( ۳-۱۴۰۱ )
چکیده

امروزه شور و قلیائی شدن آب و خاک به یک مشکل زیست‌محیطی تبدیل شده که تولید محصولات کشاورزی را محدود کرده است. نور از فاکتورهای اصلی تنظیم‌کننده رشد و نمو گیاهان است. سیلیسیم نقش بسیار مهمی در رشد و عملکرد گیاهان دارد. استفاده از سیلیسیم و نور LED می‌تواند سبب کاهش محدودیت تولید محصولات کشاورزی در شرایط شور و قلیائی شود. بدین منظور آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی در سه تکرار برای بررسی اثر غلظت‌های ۰ و ۷۵ میلی‌گرم بر لیتر سیلیکات سدیم و چهار منبع نور طبیعی گلخانه (شاهد)، نور قرمز (%۱۰۰)، نور آبی (%۱۰۰) و نور قرمز %۷۰ + نور آبی %۳۰ با شدت ۲۰۰ میکرومول بر متر مربع در ثانیه بر گیاه عروسک‌ پشت‌پرده تحت غلظت‌های مختلف تنش بی‌کربنات سدیم + کلرید سدیم (شاهد، ۴۰ + ۱۰ و ۸۰ + ۲۰ میلی‌مولار) و ارزیابی کارایی آن‌ها در کاهش اثر تنش اجرا شد. نتایج نشان داد تغذیه برگی سیلیسیم همزمان با کاربرد نور LED هم در شرایط غیرتنش و هم در شرایط تنش ملایم و شدید باعث افزایش محتوای نسبی آب برگ و همچنین کارایی مصرف آب شد که این افزایش به‌ویژه در شرایط تنش شدید چشمگیر بود. استفاده از سیلیسیم میزان فنل و پرولین را هم در شرایط غیرتنش و هم در شرایط تنش افزایش داد و کاربرد نور LED به‌ویژه نور آبی + قرمز نیز باعث افزایش این شاخص‌ها شد. اگرچه اثر برهمکنش عوامل مورد بررسی بر میزان قندهای محلول، آنزیم گلوتامین سنتتاز ریشه و اندام هوایی، عناصر منگنز و روی و شاخص سبزینگی گیاه معنی‌دار نشد ولی کاربرد سیلیسیم و همچنین نور LED اثر افزایشی بر تمام این شاخص‌ها داشتند. بنابراین کاربرد سیلیسیم و نور LED می‌تواند سبب بهبود شاخص‌های رشدی گیاه عروسک پشت‌پرده و افزایش مقاومت این گیاه به تنش شوری-قلیائیت شود.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله روابط خاک و گیاه - Isfahan University of Technology می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق