Soil and Plant Interactions
روابط خاک و گیاه
Journal of Soil and Plant Interactions -Isfahan University of Technology
http://jspi.iut.ac.ir
18
agent2
2783-5014
2783-5286
fa
jalali
1394
8
1
gregorian
2015
11
1
6
3
online
1
fulltext
fa
اثر فسفر و پوست سبز پسته بر رشد و غلظت برخی عناصر نهالهای پسته (Pistacia vera L.)
Interaction of phosphorus and pistachio green hull on some growth characteristics and nutrients in pistachio (Pistacia vera L.) seedlings
كاربردي
Applicable
<p style="text-align: justify"><strong><span style="color: #000000">بهمنظور</span><a name="OLE_LINK2"><span style="color: #000000"> بررسی اثر فسفر و پوست سبز پسته (فرآوری نشده و خشک) بر رشد و ترکیب شیمیایی نهالهای پسته (</span></a></strong><span style="color: #000000"><strong><span dir="ltr"><em>Pistacia vera</em></span></strong><strong><span dir="ltr"> L.</span></strong><strong>)، رقم بادامی زرند</strong></span><strong><span style="color: #000000">، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح </span><a name="OLE_LINK3"><span style="color: #000000">کاملاً</span></a><span style="color: #000000"> تصادفی با چهار تکرار انجام شد. تیمارها در این آزمایش شامل سه سطح فسفر (صفر، 50 و 100 میلیگرم در کیلوگرم خاک) و سه سطح پوست سبز پسته (صفر، 3 و 6 درصد وزنی) بود. نتایج نشان داد که در سطح صفر فسفر، مصرف 3% پوست سبز پسته، وزن خشک اندام هوایی و ریشه، تعداد برگ و سطح برگ نهالهای پسته را افزایش داد، در صورتیکه در سطح 6%، این پارامترها نسبت به شاهد (خاک بدون تیمار فسفر و پوست سبز پسته) کاهش معنیداری نشان دادند. همچنین، در شرایط عدم مصرف فسفر، کاربرد 3 و 6 درصد پوست سبز پسته موجب افزایش غلظت فسفر، سدیم، روی، آهن و مس در ریشه و اندام هوایی نهالهای پسته گردید. در سطح صفر پوست سبز پسته، کاربرد 50 و 100 میلیگرم فسفر در کیلوگرم خاک باعث افزایش </span><a name="OLE_LINK4"><span style="color: #000000">وزن خشک اندام هوایی و ریشه، تعداد برگ و سطح برگ نهالهای پسته</span></a><span style="color: #000000"> گردید. اما غلظت عناصر ریشه و اندام هوایی، بجز فسفر، با افزودن فسفر کاهش یافت. مناسبترین پاسخ نهالهای پسته در خصوص وزن خشک اندام هوایی و ریشه، تعداد برگ و سطح برگ نهالها در کاربرد توأم 3% پوست سبز پسته و 50 میلیگرم فسفر در کیلوگرم خاک مشاهده گردید. به طور کلی، نتایج این پژوهش نشان داد که کاربرد 50 میلیگرم فسفر در کیلوگرم خاک نسبت به 100 میلیگرم در کیلوگرم، اثرهای مناسبتری را بر رشد و ترکیب شیمیایی نهالهای پسته دارد. مصرف 3% پوست سبز پسته همراه با 50 میلیگرم فسفر در کیلوگرم خاک</span></strong><span style="color: #000000"> <strong>سبب بهبود رشد نهالهای پسته میشود</strong><strong><span dir="ltr">.</span></strong></span></p>
<p dir="ltr" style="text-align: justify"><span style="color: #000000">To investigate the effects of phosphorus (P) and pistachio waste (raw and dry) on growth and chemical composition of pistachio (<em>Pistacia vera L</em>. cv. Badami Zarand) seedlings, a factorial experiment in a completely randomized design with four replications was conducted. Treatments were three levels of P (0, 50 and 100 mg P/kg soil) and three levels of pistachio green hull (0, 3 and 6% w/w). The results showed that at the first level of P application, the 3% pistachio waste treatment increased root and shoot dry weight, number of leaves and leaf area of pistachio seedlings. While, application of 6% pistachio hull significantly decreased these parameters, as compared to the control. However, root and shoot nutrient concentrations including P, sodium, zinc, iron and copper at the first level of P were reduced by pistachio waste application. At the first level of pistachio waste, P application increased root and shoot dry weight, number of leaves and leaf area of pistachio seedlings. But, all nutrient concentrations of root and shoots, except P, were reduced by increasing P level. The best response of dry weight of roots and shoots, number of leaves and leaf area of pistachio seedlings was observed from application of 3% pistachio hulls and 50 mg P/kg of soil. In general, the results of this experiment indicated that application of 50 mg P/kg soil was more effective than 100 mg P/kg soil on growth and chemical composition of pistachio seedlings. Application of 3% pistachio green hull and 50 mg P/kg soil improved growth of </span><a name="OLE_LINK13"></a><a name="OLE_LINK12"><span style="color: #000000">pistachio seedling</span></a><span style="color: #000000">s.</span></p>
ضایعات کشاورزی, کودهای آلی, ویژگیهای رشدی
Agricultural wastes, Organic fertilizers, Growth traits.
47
61
http://jspi.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-86&slc_lang=fa&sid=1
M.
Fekri
مجید
فکری
mjdfekri@yahoo.com
180031947532846005924
180031947532846005924
Yes
Dept. of Soil Sci., College of Agric., Shahid Bahonar Univ. of Kerman, Iran.
گروه خاکشناسی، دانشگاه شهید باهنر کرمان
L.
Gheranjik
لطیفه
قرنجیک
180031947532846005925
180031947532846005925
No
Dept. of Soil Sci., College of Agric., Vali-e-Asr Univ. of Rafsanjan, Rafsanjan, Iran.
گروه خاکشناسی، دانشگاه ولیعصر (ع)، رفسنجان