Soil and Plant Interactions
روابط خاک و گیاه
Journal of Soil and Plant Interactions -Isfahan University of Technology
http://jspi.iut.ac.ir
18
agent2
2783-5014
2783-5286
fa
jalali
1395
3
1
gregorian
2016
6
1
7
1
online
1
fulltext
fa
نقش کیتوزان در بهبود مقاومت به شوری از طریق تأثیر بر برخی خصوصیات مورفولوژیک و فیزیولوژیک گیاه شنبلیله (Trigonella foenum-graecum L.)
Role of chitosan in improving salinity resistance through some morphological and physiological characteristics in fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.)
پژوهشي
Research
<p style="text-align: justify"><strong>شوری خاک یک مسئله محیطی جدی است که آثار منفی بر رشد و تولید گیاهان دارد. از سوی دیگر، اخیراً کاربرد کیتوزان، در افزایش مقاومت به تنشهایی همچون شوری زیاد شده است. بدین منظور، آزمایشی با هدف بررسیتأثیرپیشتیماربذر کیتوزان بر کاهش اثر تنش شوری درشنبلیله، به صورت فاکتوریل، در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار، در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه زابل در سال 1393 انجام شد. عامل اول، پیشتیمارکیتوزان در سه سطح (5/0 و 1 گرم در لیتر و عدم کاربرد کیتوزان) و عامل دوم محلول کلرید سدیم در چهار سطح (50، 150 و 250 میلیمولار و عدم کاربرد کلرید سدیم) در نظر گرفته شد. قبل از کاشت، بذرها به مدت شش ساعت در محلولهای کیتوزان قرار داده شدند. کلرید سدیم نیز به صورت خاکی و از طریق آبیاری (بعد از مرحله دو برگی)، با فواصل سه روزه، به گیاهان اعمال شد. نتایجنشان داد که افزایش شدت تنش شوری باعث کاهش خصوصیات رشد، محتوای رنگیزههای فتوسنتزی، محتواینسبیآببرگ، شاخص سبزینگی و افزایش میزان آنتوسیانین و پرولین شد. پیشتیمار5/0 گرم در لیتر کیتوزان موجب افزایشوزنخشک گیاه، طول ساقه و ریشه و محتواینسبیآببرگ در شرایط تنش شوری، نسبت به شاهد گردید. همچنین، کاربرد یک گرم در لیتر کیتوزان، میزان کلروفیل </strong><strong><span dir="ltr">a</span></strong><strong>، کلروفیل </strong><strong><span dir="ltr">b</span></strong><strong> و کاروتنوئیدها را در سطحشوری 250 میلیمولار بهترتیب به میزان 7/43، 4/65 و 0/28 درصد نسبت به تیمار شاهد افزایش داد. بیشترین میزان آنتوسیانین در تیمار یک گرم در لیتر کیتوزان بهدست آمد. به طورکلی، نتایج نشان داد که در مناطق تحت تنش شوری، کاربرد کیتوزانمیتواند از طریق حفظ محتواینسبیآببرگ و ازدیاد رنگیزههایفتوسنتزی، مقاومت گیاه را افزایش داده و در نتیجه باعث رشد و استقرار مطلوبتر گیاهشنبلیله شود</strong><strong>.</strong></p>
<p style="text-align: justify">Soil salinity is a serious environmental problem that has negative impacts on growth and production of plants. On the other hand, application of chitosan has recently been increased to enhance the resistance to different stresses, such as salinity. In order to study the effect of chitosan seed-priming on alleviation of salinity stress in fenugreek (<em>Trigonella foenum-graecum </em>L.) a factorial experiment, based on completely randomized design with three replications, was conducted in 2014 in the Research Greenhouse of University of Zabol. Chitosan pretreatment, taken as the first factor, was applied at three levels (0, 0.5 and 1 g/l) and sodium chloride (NaCl) was the second factor at four levels (0, 50, 150 and 250 mM). Before planting, the seeds were soaked for 6 hours in the chitosan solutions. NaCl was applied to the plants by irrigation water (after 2-leaf stage), with 3-day intervals. Results indicated that increasing salinity stress reduced growth characteristics, content of photosynthetic pigments, leaf relative water content, chlorophyll index and increased the amount of anthocyanin and proline. Seed-pretreatment by application of 0.5 mg/L chitosan, under salinity stress, increased plant dry weight, length of stem and roots, and leaf relative water content, as compared to the control treatment. In addition, under the salinity level of 250 mM, application of 1 g/L chitosan increased chlorophyll <em>a</em>, chlorophyll <em>b</em> and carotenoids content by 43.7, 65.4 and 28 percent, respectively, as compared to the control treatment. The highest amount of anthocyanin was found in the 1 g/L chitosan treatment. In general, these results suggested that in salt-affected areas, seed pretreatment by application of chitosan could be utilized efficiently for reducing the salinity stress on leaf relative water content and photosynthetic pigments, and better growth and stablishment of fenugreek plant.</p>
آنتوسیانین, پرولین, کلروفیل کل, گیاهان دارویی
Anthocyanin, Proline, Total chlorophyll, Medicinal plants.
165
175
http://jspi.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-126&slc_lang=fa&sid=1
H.
Mosapour Yahyaabadi
حسن
موسیپور یحییآبادی
180031947532846006750
180031947532846006750
No
Dept. of Hort., College of Agric., Univ. of Zabol, Zabol, Iran.
گروه باغبانی ، دانشکده کشاورزی،دانشگاه زابل
M.R.
Asgharipour
محمد رضا
اصغریپور
m_asgharipour@uoz.ac.ir
180031947532846006751
180031947532846006751
Yes
Dept. of Agron., College of Agric., Univ. of Zabol, Zabol, Iran.
گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل
M.
Basiri
محبوبه
بصیری
180031947532846006752
180031947532846006752
No
Dept. of Agron., College of Agric., Univ. of Zabol, Zabol, Iran.
گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل