Soil and Plant Interactions
روابط خاک و گیاه
Journal of Soil and Plant Interactions -Isfahan University of Technology
http://jspi.iut.ac.ir
18
agent2
2783-5014
2783-5286
fa
jalali
1395
11
1
gregorian
2017
2
1
7
4
online
1
fulltext
fa
اثر اسید سالیسیلیک بر رشد، عملکرد و کیفیت میوه توتفرنگی رقم "پاروس" در شرایط شوری
Effect of salicylic acid on growth, yield and fruit quality of strawberry cv. ‘Paros’ under salinity conditions
كاربردي
Applicable
<p dir="RTL" style="text-align: justify;"><strong>به خاطر روند رو به رشد شور شدن منابع آب و ناگزیر بودن استفاده از آبهای غیر متعارف، پژوهشی با هدف تعیین دامنه تحمل شوری توتفرنگی رقم "پاروس" و نقش احتمالی اسید سالیسیلیک در تخفیف اثر منفی شوری برنامهریزی شد. در این پژوهش، تأثیر سطوح مختلف شوری (صفر، 20 و 40 میلیمولار در محلول غذایی) و اسید سالیسیلیک (صفر، 100، 200 و 300 میلیگرم در لیتر بهصورت محلولپاشی) بر این گیاه</strong> <strong>مورد بررسی قرار گرفت. نشاهای ریشهدار در گلدانهای پلاستیکی 3 لیتری حاوی محیط کشت پرلایت و کوکوپیت (1:1) در گلخانه کشت شدند. دمای روز و شب به ترتیب 3±23 و 3±15 درجه سلسیوس، نور</strong> <strong>طبیعی خورشید و رطوبت نسبی 60</strong> <strong>تا 70 درصد بود.</strong> <strong>پس از استقرار گیاهان، تیمارهای شوری اعمال شد. نتایج نشان داد که شوری دارای تأثیر منفی بر بیشتر ویژگیهای مورد ارزیابی بود، و باعث کاهش وزنتر و خشک شاخساره و ریشهها گردید. همچنین، شوری باعث کاهش ویتامین ث میوهها شد. محلولپاشی برگی اسید سالیسیلیک در غلظت 200 میلیگرم در لیتر باعث افزایش سطح تحمل گیاهان نظیر سطح برگ، وزن خشک شاخساره و ریشه و عملکرد گردید. این اثر بهبود دهنده با افزایش غلظت نمک به 40 میلیمولار کاهش یافت. به طور کلی، کاربرد اسید سالیسیلیک، بهویژه در غلظت 200 میلیگرم در لیتر، در شرایط شوری ملایم توانست اثر منفی تنش شوری بر رشد گیاه توتفرنگی را کاهش دهد.</strong></p>
<p style="text-align: justify;">Because of increasing trend in salinization of water sources, and inevitable using non-traditional water, a research was planned to determine the tolerance range of strawberry cv. Paros to salinity and possible role of salicylic acid (SA) in ameliorating its adverse effect on plant growth. In this research, effect of different salinity levels (0, 20 and 40 mM in nutrient solution) and SA (0, 100, 200 and 300 mg/L as foliar spray) on this plant was investigated. Rooted plants of strawberry were cultivated in 3 L plastic pots, filled with 1:1 ratio of perlite and cocopeat under greenhouse conditions. Day and night temperatures were 23±3 and 15±3 oC and relative humidity was about 60 to 70%. After establishment of plants, salinity treatments were carried out. Results indicated that salt stress had adverse influence on most of the parameters and caused reduction in shoot and root fresh and dry weight, and also decreased vitamin C concentration of fruits. Foliar application of SA solution at 200 mg/L caused an increase in tolerance level of plants and improved such characteristics as leaf area, shoot and root fresh and dry weight and yield. This ameliorative effect of SA decreased along with increase in salinity concentration to 40 mM. In general, SA could mitigate the detrimental effect of saline conditions on growth of strawberry plants, especially at 200 mg/L concentration.</p>
تنش شوری, رشد, کلرید سدیم, عملکرد
Salinity stress, Growth, Sodium chloride, Yield
163
174
http://jspi.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-155&slc_lang=fa&sid=1
S.
Eshghi
سعید
عشقی
eshghi@shirazu.ac.ir
180031947532846007572
180031947532846007572
Yes
Dept. of Hort. Sci., Faculty of Agric., Shiraz Univ., Shiraz, Iran
بخش علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز
S.
Moharami
سمیه
محرمی
180031947532846007573
180031947532846007573
No
Dept. of Hort. Sci., Faculty of Agric., Shiraz Univ., Shiraz, Iran
بخش علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز
B.
Jamali
بابک
جمالی
180031947532846007574
180031947532846007574
No
Dept. of Hort. Sci., Faculty of Agric., Shiraz Univ., Shiraz, Iran
بخش علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز