Soil and Plant Interactions
روابط خاک و گیاه
Journal of Soil and Plant Interactions -Isfahan University of Technology
http://jspi.iut.ac.ir
18
agent2
2783-5014
2783-5286
fa
jalali
1390
9
1
gregorian
2011
12
1
2
3
online
1
fulltext
fa
تعیین ضرایب گیاهی و تنش آب خاک گوجهفرنگی در شرایط گلخانه شیشهای
Crop and soil-water stress coefficients of tomato in the glass-greenhouse conditions
پژوهشي
Research
چکیده
به منظور تعیین دقیق تبخیر- تعرق واقعی گوجهفرنگی در گلخانه، به بررسی ضریب گیاهی و ضریب تنش آب خاک پرداخته شد. تبخیر- تعرق واقعی این گیاه در پنج تیمار با دور آبیاری متفاوت (1، 2، 4، 6 و 8 روزه) و با 4 تکرار در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی تعیین و با هم مقایسه شد. این تحقیق در داخل گلخانه دو طرفه با پوشش شیشهای به ضخامت 4 میلیمتر انجام شد. هر 24 ساعت یکبار در داخل گلخانه، دمای حداقل و حداکثر و تشعشع خورشیدی و هر دو ساعت یکبار، رطوبت نسبی اندازهگیری و ثبت شد. اطلاعات هواشناسی در خارج گلخانه نیز به طور همزمان در ایستگاه هواشناسی نصب شده در فاصله 100 متری گلخانه برداشت گردید. تبخیر- تعرق گیاه مرجع در داخل و خارج گلخانه با استفاده از روش فائو- پنمن- مانتیث محاسبه شد. نتایج نشان داد که تبخیر- تعرق گیاه مرجع داخل گلخانه 73% خارج گلخانه میباشد. به منظور تعیین تبخیر- تعرق واقعی گوجهفرنگی در داخل گلخانه، از روش بیلان آب استفاده شد. ضریب گیاهی در داخل گلخانه با اعمال اطلاعات به دست آمده از پرژئومتر و آلبیدومتر برای مراحل توسعه، میانی و پایانی رشد به ترتیب 85/0، 0/1 و 77/0 به دست آمد. ضریب تنش آب خاک با ضریب سهلالوصول 7/0 برای همه تیمارها در دامنه 53/0 تا 98/0 تعیین شد و برای تیمار با دور آبیاری 4 روزه، که طبق نتایج عملکرد دچار تنش شده بود، به طور متوسط برابر 88/0 به دست آمد. این ضریب برای تیمار با دور آبیاری 8 روزه به طور متوسط به 72/0 تقلیل یافت.
Abstract
In order to determine the actual evapotranspiration of tomato in the greenhouse, crop and soil-water stress coefficients were surveyed. To compare the actual evapotranspiration at different irrigation intervals (1, 2, 4, 6 and 8-day), a completely randomized blocks design with four replications was performed. The present study was carried out in a greenhouse covered by 4 mm thick glass. Maximum and minimum temperatures and solar radiation were measured inside the greenhouse once in 24 h. Relative humidity was measured in the greenhouse once in 2 h. Microclimate data were measured in a metrological station, 100 m from the greenhouse, simultaneously, at outside the greenhouse. Reference crop evapotranspiration was calculated by FAO Penman-Monteith method for inside and outside of the greenhouse. Results indicated that the reference evapotranspiration in the inside of the greenhouse was 73% of outside the greenhouse. The actual evapotranspiration of tomato for inside of the greenhouse was determined by using the water balance method. By using the pergeometer and albidometer data, the crop coefficient for inside the greenhouse at three different stages (development, mid, and end) of growth was determined as 0.85, 1.0 and 0.77, respectively. Soil-water stress coefficient, with readily available coefficient of 0.7, was determined to be in the range of 0.53 to 0.98 for all the treatments. This coefficient was 0.88 for water-stressed 4-day treatment, and reduced to 0.72 for 8-day treatment.
واژههای کلیدی: گوجهفرنگی، تبخیر- تعرق، فائو- پنمن- مانتیث، گلخانه
Keywords: Tomato, Evapotranspiration, FAO Penman- Monteith, Greenhouse.
75
87
http://jspi.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-297-3&slc_lang=fa&sid=1
Z.
Razmi
زهرا
رزمی
180031947532846001043
180031947532846001043
No
A.A.
Ghaemi
علیاصغر
قائمی
ghaemi@shirazu.ac.ir
180031947532846001044
180031947532846001044
Yes