Soil and Plant Interactions
روابط خاک و گیاه
Journal of Soil and Plant Interactions -Isfahan University of Technology
http://jspi.iut.ac.ir
18
agent2
2783-5014
2783-5286
fa
jalali
1391
9
1
gregorian
2012
12
1
3
3
online
1
fulltext
fa
اثر تراکم و هرس بوته بر عملکرد و رشد بوته دو رقم فلفل دلم های گلخانه ای
The effect of plant density and shoot pruning on growth and yield of two greenhouse bell pepper cultivars
پژوهشي
Research
به منظور بررسی اثر های تراکم و هرس بوته بر صفات مرتبط با عملکرد و رشد بوته دو رقم فلفل دلمه ای، آزمایشی به صورت فاکتوریل 2×3×2 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه عامل تراکم بوته در سه سطح ( 2/5، 3 و 3/5بوته در متر مربع)، هرس بوته در دو سطح (بدون هرس، حذف شاخه های فرعی و باقی گذاشتن سه شاخه اصلی) و رقم (تامسون و ماراتوس) در سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد . نتایج نشان داد که اثر هرس بر عملکرد در واحد سطح، عملکرد در بوته، میانگین وزن میوه، تعداد میوه در بوته و وزن بوته در سطح احتمال ۱% معنی دار بود . اثر رقم نیز بر صفات ارتفاع بوته، قطرساقه و وزن بوته در سطح احتمال ۱% معنی دار شد و رقم تامسون در هر سه صفت نسبت به رقم ماراتوس برتری نشان داد . در سطوح مختلف تراکم در صفات عملکرد کل، میانگین وزن میوه، ارتفاع بوته، قطر ساقه و وزن بوته اختلاف معنی داری مشاهده گردید . بیشترین عملکرد (میانگین 10/80کیلوگرم در متر مربع ) مربوط به تراکم 3/5 بوته در متر مربع و کمترین عملکرد (میانگین 6/95کیلوگرم در متر مربع ) مربوط به تراکم 2/5بوته در متر مربع بود. با افزایش تراکم، میانگین وزن تک میوه کاهش یافت . به طوری که تراکم 2/5 بوته در متر مربع با میانگین وزن 109/8گرم بیشترین وزن میوه را به خوداختصاص داد . وزن کل بوته و قطر ساقه با افزایش تراکم گیاه کاهش، اما ارتفاع بوته افزایش یافت . تیمار هرس بوته عملکرد کل، عملکرد در بوته، وزن بوته و تعداد میوه در بوته را کاهش داد ، اما باعث افزایش میانگین وزن میوه گردید . نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که انجام هرس در کشت فلفل دلمه ای سبب افزایش وزن و بهبود کیفیت میوه ها می گردد.
In order to investigate the effects of plant density and pruning on yield characteristics and growth of two bell pepper cultivars, a 2×3×2 factorial experiment was conducted in a complete randomized block design with three replications and three factors of plant density (2.5, 3 and 3.5 plants per m2), shoot pruning at two levels (without pruning and training plants with 3 main stems) and two bell pepper cultivars (Tomson and Maratos), in greenhouse of Ferdowsi University of Mashhad, Iran. The results showed that the effect of shoot pruning on yield per m2, yield per plant, fruit weight, number of fruits per plant and plant weight was significant (P<0.01). The effect of cultivar on plant height, shoot diameter and plant weight was significant (P<0.01), and also the amount of these parameters for Tomson cultivar was higher than Maratos cultivar. Plant density had a significant effect on total yield, average fruit weight, plant height, shoot diameter and plant weight. Plant density of 3.5 plants per m2 produced the highest yield (10.80 kg/m2) and 2.5 plants per m2 showed the lowest yield (6.95 kg/m2). Average fruit weight decreased with increasing plant density, such that 2.5 plants per m2 produced the highest fruit weight (109.8 g). Plant weight and shoot diameter decreased with increasing plant density, while plant height increased with higher plant density. Pruning decreased total yield, yield per plant, plant weight and number of fruits per plant, but it increased fruit weight. The results of this experiment showed that pruning of bell pepper plants caused an increase in fruit weight and improved fruit quality.
هرس شاخه، کیفیت میوه، تامسون، ماراتوس
Shoot pruning, Fruit quality, Tomson, Maratos.
77
83
http://jspi.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-378-2&slc_lang=fa&sid=1
S.
Seifi
سمانه
صیفی
seifi_sm@yahoo.com
180031947532846002106
180031947532846002106
Yes
S.H.
Nemati
سید حسین
نعمتی
180031947532846002107
180031947532846002107
No
M.
Shoor
محمود
شور
180031947532846002108
180031947532846002108
No
B.
Abedi
بهرام
عابدی
180031947532846002109
180031947532846002109
No