Soil and Plant Interactions
روابط خاک و گیاه
Journal of Soil and Plant Interactions -Isfahan University of Technology
http://jspi.iut.ac.ir
18
agent2
2783-5014
2783-5286
fa
jalali
1391
12
1
gregorian
2013
3
1
3
4
online
1
fulltext
fa
تأثیر سطوح شوری و مقادیر مختلف مس بر جذب عناصر غذایی کممصرف در شاخساره و ریشه دو رقم پسته (L. Pistacia vera) در شرایط گلخانهای
Effects of salinity and Cu on total uptake of micronutrient in shoot and root of pistachio cultivars (Pistacia vera L.)
پژوهشي
Research
بهمنظور بررسی تأثیر سطوح مختلف مس و شوری بر جذب عناصر کممصرف در شاخساره و ریشه نهالهای پسته، یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در اردیبهشت ماه سال 1387 در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه ولیعصر (عج) رفسنجان اجرا شد. تیمارها شامل پنج سطح شوری (صفر، 800 ، 1600، 2400 و 3200 میلیگرم در کیلوگرم خاک از منبع کلرید سدیم)، چهار سطح مس (صفر، 5/2، 5 و 5/7 ﻣﻴﻠﻲﮔﺮﻡ مس در کیلوگرم خاک از منبع سولفات مس) و دو رقم پسته (بادامی زرند و قزوینی) بودند. نتایج نشان داد که تنش شوری، جذب عناصر غذایی کم-مصرف شامل مس، آهن، روی و منگنز را در شاخساره و ریشه بهطور معنیداری کاهش داد (P<0.05). کاربرد 5 میلیگرم مس در کیلوگرم خاک، باعث افزایش معنیدار جذب مس، آهن و منگنز شاخساره گردید، ولی بر جذب روی شاخساره تأثیر معنیدار نداشت. مصرف 5/2 میلیگرم مس در کیلوگرم خاک، افزایش معنیدار جذب مس، آهن و منگنز ریشه را به دنبال داشت، درحالیکه بر جذب روی ریشه تأثیر معنیدار نداشت. در مجموع، جذب عناصر غذایی کم-مصرف در رقم بادامی بهطور معنیداری بیشتر از رقم قزوینی بود. از آنجا که در مناطق پستهکاری، درختان با محدودیت جذب عناصر کممصرف مواجه هستند، لذا استفاده از رقم بادامی زرند بهعنوان پایه توصیه میگردد.
To study the effects of soil Cu and salinity levels on uptake of micronutrients by shoots and roots of pistachio seedlings, a factorial experiment was carried out as completely randomized design with three replications in greenhouse of College of Agriculture, Vali-e-Asr University of Rafsanjan, Iran, in May 2008. Treatments consisted of five salinity levels (0, 800, 1600, 2400 and 3200 mg NaCl per kg soil), four Cu levels (0, 2.5, 5 and 7.5 mg Cu per kg soil) and two pistachio cultivars (Badami Zarand and Ghazvini). Results showed that salinity stress significantly (P<0.05) decreased the uptake of micronutrients including Cu, Fe, Zn and Mn by shoots and roots. Application of 5 mg Cu per kg soil significantly increased the uptake of Cu, Fe and Mn by shoots, but had no significant effect on Zn uptake by shoots. Application of 2.5 mg Cu per kg soil significantly increased uptake of Cu, Fe and Mn by roots, while had no significant effect on Zn uptake by roots. In conclusion, the uptake of micronutrients in Badami Zarand cultivar was significantly higher than Ghazvini cultivar. Since trees suffer from deficiency of micronutrients in pistachio orchards, using Badami Zarand cultivar is recommended as pistachio rootstock.
رقم بادامی، رقم قزوینی، آهن، منگنز، شوری
Badami cultivar, Ghazvini cultivar, Fe, Mn, Salinity.
29
43
http://jspi.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-781-1&slc_lang=fa&sid=1
S.
Eskandari
سمانه
اسکندری
samane.scandari@yahoo.com
180031947532846002229
180031947532846002229
Yes
V.
Mozaffari
وحید
مظفری
180031947532846002230
180031947532846002230
No