Soil and Plant Interactions
روابط خاک و گیاه
Journal of Soil and Plant Interactions -Isfahan University of Technology
http://jspi.iut.ac.ir
18
agent2
2783-5014
2783-5286
fa
jalali
1393
4
1
gregorian
2014
7
1
5
2
online
1
fulltext
fa
تأثیر اسید هومیک بر شاخصهای مورفوفیزیولوژیک، جذب عناصر غذایی و دوام عمر پس از برداشت گل شاخه بریده همیشه بهار (Calendula officinalis cv. Crysantha)
Effect of humic acid on morph-physiological traits, nutrients uptake and postharvest vase life of pot marigold cut flower (Calendula officinalis cv. Crysantha) in hydroponic system
پژوهشي
Research
<p align="justify"> <strong> اسید هیومیک با فعالیت شبههورمونی تأثیر بهسزایی بر جذب عناصر غذایی، عملکرد و کیفیت محصولات تولیدی دارد. در همین راستا، جهت تعیین بهترین غلظت اسید هیومیک در پرورش گل شاخه بریده همیشه بهار در سیستم هیدروپونیک، تأثیر غلظتهای مختلف اسید هیومیک (صفر، 250، 500، 750 و 1000 میلیگرم بر لیتر) بر شاخصهای ریختشناسی، جذب عناصر غذایی و دوام عمر پس از برداشت گل مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آزمایش بیانگر تأثیر معنیدار اسید هیومیک بر صفات فیزیولوژیک و ریختشناسی گل همیشه بهار بود. بر همین اساس، سطح برگ و غلظت کلروفیل </strong><strong>a </strong><strong>، </strong><strong>b </strong><strong>و کل بهعنوان ظرفیت فتوسنتزی، تعداد گل و غلظت کل فنول در مقایسه با شاهد بهطور معنیداری تحت تأثیر کاربرد اسید هیومیک قرار گرفتند. همچنین، اسید هیومیک تأثیر معنیداری بر جذب عناصر غذایی فسفر و کلسیم در مقایسه با شاهد داشت. دوام عمر گل بهعنوان مهمترین عامل کیفیت پس از برداشت، در غلظت 250 میلیگرم بر لیتر اسید هیومیک نسبت به شاهد 20% افزایش یافت. براساس نتایج حاصل از این پژوهش، کاربرد اسید هیومیک با غلظتهای 250 و 500 میلیگرم بر لیتر در محلول غذایی گل شاخه بریده همیشه بهار رقم کریسانتا در سیستم هیدروپونیک توصیه میگردد. </strong><strong></strong></p>
<p align="justify">Humic acid (HA) with pseudo-hormonal activity has an important effect on nutrients uptake, yield and quality of crop products. Therefore, this experiment was conducted in soilless condition to evaluate the best HA concentration (0, 250, 500, 750 and 1000 MG/l) of nutrition solution and its effects on morphological traits, nutrients uptake, and postharvest vase life of pot marigold. Based on the results, HA showed significant effects on physio-morphological traits of pot marigold. Accordingly, as compared with control plants, the leaf area and chlorophyll content (a, b and total) as plant photosynthetic capacity, flower number and total phenol concentration were significantly affected by HA application. Also, as compared with control plants (without HA application), HA showed a significant effect on P and Ca uptake. Flower longevity, as an important postharvest quality index, was increased 20% higher than control plants, in 250 mg/L concentration of HA. The results of the current investigation revealed that application of HA with 250 and 500 mg/L concentrations in soilless culture of pot marigold ‘cv. Crysantha’ could be recommended. </p>
هوموس, کود آلی, راندمان عناصر غذایی, کیفیت پس از برداشت
Humus, Organic fertilizer, Nutrients use efficiency, Postharvest quality
133
143
http://jspi.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-13&slc_lang=fa&sid=1
N.
Allahvirdizadeh
ندا
الهویردیزاده
180031947532846004010
180031947532846004010
No
Islamic Azad Univ., Mahabad Branch, Iran
، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مهاباد
M. J.
Nazari Deljou
محمدجواد
نظری دلجو
nazarideljou@yahoo.com
180031947532846004011
180031947532846004011
Yes
Islamic Azad Univ., Mahabad Branch, Iran
، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مهاباد