آب مورد نیاز گلخانههای منطقه کیشستان شهرستان صومعهسرا (استان گیلان) به طور عمده از منابع آب زیرزمینی تأمین میشود که از کیفیت مطلوبی برخوردار نیست. یکی از راههای کاهش اثر شوری، تغذیه صحیح است. در یک پژوهش گلخانهای، اثر شوری آب و محلولپاشی با دو عنصر کلسیم و سیلیسیم بر رشد ژربرا و عمر پس از برداشت آن در یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با دو فاکتور بررسی شد. فاکتور اول شوری آب آبیاری در دو سطح (صفر و 5/1 دسیزیمنس بر متر) و فاکتور دوم، محلولپاشی در هفت سطح (بدون تغذیه، دو و چهار بار کلسیم، دو بار کلسیم و یک بار سیلیسیم، دو بار کلسیم و سیلیسیم، چهار بار کلسیم و یک بار سیلیسیم و چهار بار کلسیم و دو بار سیلیسیم) هر کدام با سه تکرار بود. نتایج نشان داد که محلولپاشی چهار بار کلسیم، افزایش ارتفاع ساقه، قطر ساقه و گردن ساقه، عمر پس از برداشت و غلظت کلسیم در اندام هوایی را به همراه داشت. در تمام تیمارهای محلولپاشی، تعداد گل در شوری صفر بیشتر از شوری dS/m 5/1 بوده. بهطور کلی، در صورت مصرف آبهای با کیفیت نامناسب (شوری dS/m 5/1)، اثر شوری بر وزن تر و خشک گیاه و عمر پس از برداشت گل ژربرا را میتوان با محلولپاشی کلسیم و سیلیسیم کاهش داد. با توجه به این که کیفیت نامطلوب آب در شهرک گلخانهای رشت واقع در صومعهسرا یکی از مشکلات اساسی کشاورزان، به ویژه در پرورش گیاهان زینتی، میباشد، اثر شوری این آبها بر رشد گیاه را میتوان با محلولپاشی عناصر غذایی، بهویژه کلسیم و سیلیسیم، تعدیل کرد. از این نظر، تیمار چهار بار محلولپاشی کلسیم و همچنین تیمار دو بار محلولپاشی کلسیم و دو بار محلولپاشی سیلیسیم قابل توصیه میباشند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |