دوره 6، شماره 3 - ( مجله علوم و فنون کشت‌هاي گلخانه‌اي 1394 )                   جلد 6 شماره 3 صفحات 185-175 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته کرمان
چکیده:   (5837 مشاهده)

خشکی دارای اثرهای مخربی بر رشد و تولید گیاه می­باشد. گیاه به تنش خشکی در قالب فرایند­های بیوشیمیایی و فیزیولوژیک پاسخ می‌دهد. در این مطالعه، پاسخ فیزیولوژیک دو توده زیره سبز (Cuminum cyminum L.) متعلق به دو منطقه با آب و هوای متفاوت شامل راور از منطقه خشک و گنبد از منطقه نیمه مرطوب، به­صورت آزمایش اسپلیت فاکتوریل با سه تکرار در شرایط کنترل شده گلخانه مورد ارزیابی قرار گرفت. صفات فیزیولوژیک شامل محتوای نسبی آب برگ، میزان آب از دست رفته برگ و نشت یونی اندازه­گیری شدند. نتایج تجزیه واریانس صفات نشان داد که تنوع ژنتیکی قابل ملاحظه­ای بین اکوتیپ­ها وجود دارد. تنش خشکی در هر دو اکوتیپ به­طور معنی‌داری باعث کاهش محتوای نسبی آب و آب از دست رفته برگ شد؛ در حالی که افزایش نشت یونی را به­دنبال داشت و بیشترین تغییرات در اکوتیپ گنبد دیده شد. اکوتیپ راور در مقایسه با اکوتیپ گنبد توان زیادی در مواجهه با تنش خشکی نشان داد، که می­تواند به خاطر سازگاری بیشتر این ژنوتیپ با شرایط کم­آبی باشد، و به این علت به­عنوان اکوتیپ متحمل معرفی گردید. به­طور کلی، صفات مورد بررسی به عنوان شاخص­های مناسبی برای شناسایی اکوتیپ­های متحمل به خشکی در مرحله گیاهچه و در شرایط گلخانه معرفی شدند.

متن کامل [PDF 286 kb]   (4535 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي |
دریافت: 1394/8/16 | پذیرش: 1394/8/16 | انتشار: 1394/8/16

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله روابط خاک و گیاه - Isfahan University of Technology می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق