گروه توسعه روستایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
چکیده: (3511 مشاهده)
بهینهسازی و مدیریت انرژی در کشاورزی از عوامل مهم دستیابی به توسعه پایدار است. هدف این پژوهش، ارزیابی کارایی انرژی در سطح گلخانههای تولید خیار در منطقهی مرکزی استان اصفهان و تأثیر بهبود آن بر کاهش انتشار دیاکسید کربن میباشد. دادههای مورد نیاز از طریق پرسشنامه و مصاحبه حضوری با 81 گلخانهدار، با شناسایی گلخانهداران همگن، از طریق خوشهبندی دومرحلهای و استفاده از نمونهگیری انتساب متناسب طبقهای جمعآوری شد و با استفاده از روش تحلیل پوششی دادهها، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که میانگین انرژی ورودی و خروجی گلخانهها به ترتیب 5/3232 و 1/166 گیگاژول در هکتار است. همچنین، نهادههای سوخت و الکتریسیته به ترتیب با 8/74 و 2/16 درصد بیشترین سهم مصرف انرژی را به خود اختصاص میدهند. از طرفی، میزان انتشار دیاکسید کربن 2/74941 کیلوگرم در هکتار برآورد گردید که بر اساس الگوی مصرف انرژی در واحدهای کارای مشابه، 45% امکان کاهش این میزان انتشار وجود دارد. همچنین، نهادههای سوخت و الکتریسیته بیشترین پتانسیل صرفهجویی انرژی را دارا میباشند. بنابراین، مدیریت صحیح و سیاستگذاری مناسب در جهت تشویق کشاورزان به الگوپذیری از گلخانههای کارا میتواند منجر به کاهش چشمگیر مصرف انرژی و آلودگیهای زیستمحیطی شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1394/10/13 | پذیرش: 1395/5/21 | انتشار: 1396/9/12