دوره 9، شماره 1 - ( 3-1397 )                   جلد 9 شماره 1 صفحات 78-63 | برگشت به فهرست نسخه ها

گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
سلنیم (Se) یک عنصر سودمند مهم برای گیاهان است که می‏تواند رشد گیاه را در شرایط معمولی و تنش بهبود بخشد. در مطالعه
حاضر، تأثیر سلنیم
و نانوسلنیم (N-Se) بر خصوصیات فتوسنتزی، فعالیت آنتی‌اکسیدانی و میزان پلی­فنل کل گوجه‏فرنگی
(Lycopersicum esculentum Mill. cv. Halil) تحت شرایط تنش دمایی در محیط کشت هیدروپونیک مورد بررسی قرار گرفت. با این هدف، به محلول غذایی، سلنیم و نانوسلنیم اضافه شد و پس از مدتی گیاهان در سه سطح دمایی قرار گرفتند که شامل دمای نرمال (25/17±2°C روز به شب)، دمای زیاد (40 درجه سلسیوس برای 24 ساعت) و دمای کم (10 درجه سلسیوس  برای 24 ساعت) بود. این آزمایش به‏صورت فاکتوریل شامل تیمارهای دمایی (نرمال، زیاد و کم؛ به‌ترتیب T1، T2 و T3)، سطوح سلنیم (صفر (شاهد)، 5/2، 5 و 8 میلی­مولار؛ به‌ترتیب Se0، Se1، Se2 و Se3) و سطوح نانوسلنیم (1، 4، 8 و 12 میکرومولار؛ به­ترتیب N-Se1، N-Se2، N-se3 و N-Se4) در سه تکرار بود. سپس، در شرایط دمایی معمول به مدت 7 روز قرار گرفتند و اندازه‏گیری فاکتورهای فتوسنتزی و آنتی­اکسیدانی انجام گرفت. براساس نتایج، تنش دمایی سرد و گرم به‌طور کلی تأثیر منفی بر رشد گوجه‏فرنگی داشت. تحت تنش دمای زیاد، نرخ فتوسنتز، هدایت مزوفیلی و کارایی مصرف آب فتوسنتزی بهبود یافت. در حالی که تنش دمای کم، تنفس گیاه را افزایش داد. اغلب شاخص‏های فتوسنتزی با کاربرد سلنیم و نانوسلنیم بهبود یافت. در تیمار Se1، تحت تنش دمایی، میزان فتوسنتز، تنفس و هدایت مزوفیلی بهترین نتیجه را نشان داد و مقاومت گیاه را افزایش داد. در تیمارهای نانوسلنیم، تیمار N-Se1 بهترین نتیجه را در فتوسنتز، آنتی­اکسیدان و فنل نشان داد. در شرایط تنش کاربرد سلنیم، به­خصوص در غلظت­های 5 و 8 میلی‏مولار، تأثیر منفی بر نرخ فتوسنتز، دی‏اکسیدکربن درون روزنه­ای، هدایت مزوفیلی و کارایی مصرف آب فتوسنتزی داشت که نشان­دهنده غیر کارا بودن سلنیم در غلظت­های زیاد بود. به‌طور کلی، شاخص‏های فیزیولوژیک گوجه‏فرنگی در شرایط تنش دمایی کم و زیاد در تیمار نانوسلنیم N-Se1 بهبود می­یابد.
دریافت: 1394/12/21 | پذیرش: 1396/3/29 | انتشار: 1397/3/25