دوره 7، شماره 1 - ( 3-1395 )                   جلد 7 شماره 1 صفحات 47-35 | برگشت به فهرست نسخه ها

باشگاهپژوهشگران جوان و نخبگان، واحد تبریز،دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران

مشکلات شوری در مناطق خشک و نیمه‌خشک وجود دارد و می‌تواند رشد و بازده گیاه را شدیداً محدود سازد. ورمی‌کمپوست‌ها دارای تخلخل، تهویه، زهکشی و ظرفیت نگهداری آب زیاد هستند و شامل مواد مغذی می‌باشند که به سهولت توسط گیاه جذب می‌شوند. این تحقیق به منظور بررسی تأثیر نسبت‌های مختلف ورمی‌کمپوست (صفر، 100، 200 و 300 گرم) در مخلوط با خاک زراعی، روی فعالیت آنزیم‌های کاتالاز (CAT) و آسکوربات پراکسیداز (APX) و برخی صفات مورفولوژیک گیاه چمانواش بلند، رقم Queen، تحت شرایط تنش شوری (صفر، 3، 6 و 12 دسی‌زیمنس بر متر) انجام شد. نتایج نشان داد که بیشترین میزان فعالیت آنزیم‌های CAT (U/g FW 47/50) وAPX  (U/g FW 53/715) در شوری با هدایت الکتریکیdS/m 12 و تیمار با 300 گرم ورمی‌کمپوستبه دست آمد. بیشترین مقادیر سطح برگ (41/10 سانتی‌متر مربع)، ارتفاع شاخساره (28 سانتی‌متر) و وزن خشک شاخساره (07/46 گرم) برای گیاهانی به دست آمد که در تیمار 300 گرم ورمی‌کمپوست کاشته شده بودند. یافته‌های تحقیق حاضر مشخص کرد که شوری (کلرید سدیم) و استفاده از ورمی‌کمپوست منجر به راه‌اندازی یک پاسخ آنتی‌اکسیدانی در گیاه Festuca arundinacea شد. بنابراین، استفاده از ورمی‌کمپوست، علاوه بر افزایش فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی و شاخص‌های رشدی، می‌تواند روش مناسبی در جهت کاهش اثرهای غلظت زیاد کلرید سدیم بر رشد این گیاه در خاک‌های شور باشد.

متن کامل [PDF 193 kb]   (1994 دریافت)
دریافت: 1395/3/11 | پذیرش: 1395/3/11 | انتشار: 1395/3/11