دوره 9، شماره 2 - ( 6-1397 )                   جلد 9 شماره 2 صفحات 66-55 | برگشت به فهرست نسخه ها

گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند

استفاده از اصلاح کننده‌های خاک در کشتهای گلخانه‌ای کاربرد زیادی پیدا کرده است. خیار به‌عنوان یکی از محصولات صیفی، بیشترین سطح زیر کشت را در گلخانه‌های کشور دارد. از این‌رو، در این تحقیق، به بررسی تأثیر کاربرد زئولیت و تنش آبی بر شاخصهای رشد خیار و پارامترهای میوه (تعداد، وزن، طول و قطر میوه خیار) در آزمایشی به‌صورت کرت‌های خرد شده در قالب طرح کاملاً تصادفی با ۹ تیمار و ۳ تکرار در گلخانه‌ای واقع در آرین شهر خراسان جنوبی پرداخته شد. در این آزمایش، زئولیت در سه سطح (صفر، ۵ و ۱۰ گرم در هر کیلوگرم خاک) و تنش خشکی در سه سطح (صفر، ۲۵ و۵۰ درصد نیاز آبی) در طول دوره رشد گیاه اعمال شد. بررسیها نشان داد که کاربرد زئولیت تنها بر تعداد میوه تأثیر معنی‌داری نداشته است؛ ولی تأثیر آن بر سایر پارامترهای عملکرد (وزن محصول، طول میوه و قطر میوه) در سطح 5‌% معنی‌دار بوده است. اثر متقابل زئولیت و تنش خشکی معنی‌دار بود. با مصرف 10 گرم زئولیت در یک کیلوگرم خاک، بیشترین عملکرد، تعداد میوه و طول میوه حاصل شد. با افزایش مقدار زئولیت، میزان عملکرد محصول نیز افزایش یافته است.

دریافت: 1395/6/30 | پذیرش: 1396/9/10 | انتشار: 1397/6/24