دوره 9، شماره 1 - ( 3-1397 )                   جلد 9 شماره 1 صفحات 23-13 | برگشت به فهرست نسخه ها

گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد

تغذیه بهینه یکی از مؤثرترین راهکارها برای بهبود کیفیت نشا در صنعت گل­کاری است. در این راستا، پژوهشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار روی گل حنای گینه نو در محیط گلخانه انجام گرفت. تیمارها شامل کود کُندرهای یارامیلا کمپلکس با فرمول کودی S8-MgO7/2-18-11-12 در پنج سطح (صفر، 5/1، 3، 5/4 و 6 کیلوگرم بر متر مکعب) و اسید هیومیک در سه سطح (صفر، 2 و 4 کیلوگرم بر متر مکعب) در ترکیب با بستر کاشت بودند. بذرهای نسل اول گل حنای گینه نو در سینی­های نشا و در بستری شامل 50% پیت­ماس، 40% پرلیت و 10% پوسته برنج (به‌صورت حجمی) کشت شدند. هفتاد روز پس از کاشت بذرها، صفات ارتفاع نشا، تعداد برگ، قطر ساقه، وزن تر و خشک کل اندام هوایی و ریشه، میزان کلروفیل و غلظت عناصر برگ ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که بیشترین ارتفاع نشا (38/4 سانتی­متر) در کاربرد 3 کیلوگرم بر متر مکعب کود کُندرها، به همراه 4 کیلوگرم بر متر مکعب اسید هیومیک، بیشترین قطر ساقه (3 میلی­متر) با کاربرد 5/4 کیلوگرم بر متر مکعب کود کندرها و بیشترین تعداد برگ (9/18) در تیمار 3 کیلوگرم بر متر مکعب کود کندرها مشاهده شد. به نظر می­رسد که کود کندرها سبب افزایش کارایی مصرف عناصر غذایی و کاهش آب­شویی آنها شده و همچنین اسید هیومیک سبب افزایش جذب عناصر در مرحله تولید نشای توپی شده است. با توجه به نتایج، سطوح کودی 3 تا 5/4 کیلوگرم بر متر مکعب کود کندرها و 2 تا 4 کیلوگرم بر متر مکعب اسید هیومیک برای پرورش نشای گل حنای گینه نو توصیه می­شود.

دریافت: 1395/8/19 | پذیرش: 1396/2/1 | انتشار: 1397/3/25