در دهههای اخیر، به دلیل تأثیرات منفی کشاورزی رایج بر سلامت انسان و محیطزیست، کشاورزی اُرگانیک در راستای تولید مواد غذایی سالم مورد توجه قرار گرفته است. هدف این بررسی، ارزیابی دانش، نگرش و عملکرد گلخانهداران خیار و گوجهفرنگی شهرستان اصفهان در تولید محصول سالم میباشد. دادهها و اطلاعات مورد نیاز از طریق پیمایش میدانی با طراحی و تکمیل پرسشنامه پژوهشگر ساخته به روش نمونهگیری طبقهای از 110 نفر گلخانهدار جمعآوری شد. برای بررسی روابط علّی بین متغیرها، از مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شد. یافتههای این پژوهش نشان داد که دانش گلخانهداران مورد مطالعه در زمینه انتخاب کود و آفتکش مناسب، به اندازه کافی نیست و همچنین با اینکه بیشتر نمونههای آماری معتقد بودند که مصرف بیش از حد سموم و کودهای شیمیایی، سلامتی انسان و محیطزیست را به مخاطره میاندازد، ولی رعایت اصول حفاظتی مربوط به استفاده صحیح و مناسب و به اندازه سموم و کودهای شیمیایی در آنها ضعیف بود. همچنین، کوچک بودن گلخانهها، ضعف اقتصادی گلخانهداران، سطح سواد اندک و عدم آگاهی و اطلاع کافی از دیگر روشهای مبارزه منجر به انتخاب سریعترین و کمریسکترین روش مبارزه با آفات شده است. بنابراین، برنامهریزی در جهت ارتقاء دانش گلخانهداران در زمینه انتخاب کود و روشهای مبارزه با آفات و همچنین بهبود شرایط بازاریابی محصولات سالم، از اهمیت فراوانی برخوردار است.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |