دوره 9، شماره 1 - ( 3-1397 )                   جلد 9 شماره 1 صفحات 12-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

گروه علوم باغبانی و مهندسی فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

سیلیسیم یکی از عناصر مفید در رشد گیاهان بوده و اثرهای مثبت آن در مقاومت به تنشهای غیر زیستی، از جمله شوری و خشکی، در برخی مطالعات به اثبات رسیده است. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی اثرهای سیلیسیم و تنش آبی بر صفات کیفی و بیوشیمیایی گل رُز بریدنی رقم کلاب نیکا، با سه غلظت سیلیکات پتاسیم (صفر، 5/0 و 1 میلی‏مولار) و سه سطح تنش آبی (100 (شاهد)، 75 و 50% نیاز آبی گیاه) به‏صورت آزمایش فاکتوریل، در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار، در شرایط گلخانه انجام شد. در این پژوهش، شاخص‌های کیفی همچون تعداد شاخه‌های ممتاز، قطر شاخه و قطر گل و همچنین پارامترهای بیوشیمیایی نظیر محتوای کلروفیل و پرولین برگ‌ها اندازه‏گیری شدند. نتایج نشان داد که گیاهان پرورش یافته در تیمار آبیاری 100%، قطر شاخه، تعداد شاخههای ممتاز، وزن تر و خشک شاخه گلدهنده، قطر گل، سطح برگ و محتوای نسبی آب بیشتری نسبت به گیاهان واقع در شرایط تنش آبی داشتند. زمان لازم برای جوانهزنی جوانه‏ها در تیمار 100% نیاز آبی در مقایسه با گیاهان تحت شرایط تنش، سریعتر (حدود 83/6 روز) اتفاق افتاد. این در حالی است که تیمارهای تنش آبی (50 و 75 درصد نیاز آبی) تأثیر معنیداری بر تعداد کل شاخه‌های برداشت شده، محتوای کلروفیل و میزان پرولین برگ‌ها نشان ندادند. در این پژوهش، اگرچه کاربرد سیلیکات پتاسیم در غلظت یک میلی‏مولار توانست بیشتر صفات کیفی رُزهای شاخه بریدنی را بهبود بخشد، این تفاوت از لحاظ آماری معنیدار نبود. به نظر میرسد که عدم معنیداری تیمارهای سیلیسیمی، مرتبط با نحوه توزیع سیلیسیم در برگ‌ها و عدم کارایی این تیمارها بر تعرق کوتیکولی و هدایت روزنهای باشد. به‌طور کلی، نتایج بیانگر این واقعیت است که فرایند سازگاری رُزهای شاخه بریدنی به تنش آبی از طریق مکانیزمهای مورفولوژیک اتفاق افتاده و فرایندهای اسمزی نظیر سنتز اسید آمینه پرولین و کاربرد سیلیسیم دخالتی نخواهند داشت.

دریافت: 1395/10/6 | پذیرش: 1396/1/12 | انتشار: 1397/3/25