دوره 9، شماره 3 - ( 9-1397 )                   جلد 9 شماره 3 صفحات 63-49 | برگشت به فهرست نسخه ها

گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه

گیاهان اغلب کادمیم را در بخش خوراکی خود تجمع می‌دهند که باعث کاهش عملکرد و کیفیت محصول می‌شود. بدین منظور، آزمایشی به صورت فاکتوریل، بر پایه طرح کاملاً تصادفی و در سه تکرار، برای تعیین اثر غلظت‌های مختلف پتاسیم (100، 200 و 300 میلی‌گرم در لیتر) در گوجه‌­فرنگی‌های تحت تنش کادمیم (صفر، 2 و 4 میلی‌گرم بر لیتر) و ارزیابی کارایی آن در کاهش اثرهای تنش کادمیم صورت گرفت. نتایج نشان داد که استفاده از کادمیم موجب افزایش معنی­داری در غلظت کادمیم تجمع یافته در میوه شد. وجود کادمیم در محلول غذایی باعث کاهش معنی­‌داری در وزن تر و خشک میوه، میزان سفتی، اسیدیته قابل تیتراسیون و در نهایت عملکرد گردید. همچنین، اثر منفی سمیت تنش کادمیم بر اسیدیته و سفتی محصول با افزایش مقدار پتاسیم در ترکیب با آن، کاهش یافته و پتاسیم باعث افزایش مقدار مواد جامد محلول و بهبود رنگ­‌گیری میوه با تأثیر بر پارامتر *a  گردید و میوه­‌ها از رنگ قرمز بیشتر و درجه رسیدگی بالاتری برخوردار بودند. تیمارها هیچ اثر معنی‌­داری بر pH و ضخامت پریکارپ میوه نداشتند.

دریافت: 1395/11/6 | پذیرش: 1397/1/17 | انتشار: 1397/9/24