دوره 7، شماره 4 - ( 11-1395 )                   جلد 7 شماره 4 صفحات 96-87 | برگشت به فهرست نسخه ها

گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

به منظور بررسی واکنش برخی شاخص‌های فیزیولوژیک رشد ماشک گل‌خوشه‌ای به استفاده از کودهای زیستی، شیمیایی و آلی، آزمایشی به‌صورت طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل سه نوع کود بیولوژیک و تلفیق آن‌ها با یکدیگر و ورمی‌کمپوست و کود شیمیایی به شرح زیر بود: 1- قارچ میکوریزا آربسکولار گونه Glomus mosseae (320 گرم در متر مربع) + ورمی‌کمپوست (400 گرم در متر مربع)، 2- قارچ میکوریزا + نیتروکسین (حاوی باکتری‏های Azospirillum sp.  و sp. Azotobacter)، 3- قارچ میکوریزا + ریزوبیوم (Rhizobium sp.)، 4- قارچ میکوریزا + کود شیمیایی (نیتروژن، فسفر و پتاسیم)، 5- قارچ میکوریزا Glomus mosseae و 6- شاهد. صفاتی نظیر وزن خشک کل، سرعت رشد محصول (CGR)، سرعت آسیمیلاسیون خالص (NAR)، شاخص سطح برگ (LAI) و سرعت رشد نسبی اندازه‌گیری شدند. نتایج نشان داد که هر چند تیمارها اثر معنی‌داری بر سرعت رشد نسبی نداشتند، اما بر صفات وزن خشک کل، سرعت رشد گیاه، شاخص سطح برگ و سرعت آسیمیلاسیون خالص دارای اثر معنی‌دار بودند. بیشترین مقدار ماده خشک (3/83 گرم بر متر مربع)، سرعت رشد گیاه (18/12 گرم بر متر مربع در روز) و شاخص سطح برگ (26/3) در تیمار استفاده توأم از کود زیستی میکوریزا و ریزوبیوم حاصل شد. با توجه به نتایج آزمایش، بهترین تیمار کودی برای ماشک گل­خوشه‌ای، مخلوط قارچ میکوریزا و ریزوبیوم پیشنهاد می‌گردد.

نوع مطالعه: كاربردي |
دریافت: 1395/11/26 | پذیرش: 1395/11/26 | انتشار: 1395/11/26