دوره 9، شماره 3 - ( 9-1397 )                   جلد 9 شماره 3 صفحات 22-13 | برگشت به فهرست نسخه ها

گروه علوم و مهندسی باغبانی، واحد مهاباد، دانشگاه آزاد اسلامی، مهاباد، ایران
سیلیسیم، به عنوان عنصری مفید یا شبه­‌ضروری، بسیاری از واکنش‌­های فیزیولوژیک و بیوشیمایی گیاهان را تحت تأثیر قرار می­‌دهد. لیکن، بسیاری از تولیدکنندگان محصولات گلخانه­‌ای کشور، به­‌ویژه در سیستم بدون خاک (هیدروپونیک)، از عنصر سیلیسیم در برنامه کوددهی و محلول‌­پاشی محصولات زیر کشت استفاده نمی­‌کنند. بر همین اساس، آزمایشی جهت بررسی تأثیر تیمارهای محلول‌پاشی سیلیسیم (صفر، 50، 100 و 150 میلی­‌گرم در لیتر) بر خصوصیات مورفوفیزیولوژیک خیار (.Cucumis sativus L) رقم نگین، در سیستم بدون خاک، در گلخانه‌­ای تجاری واقع در شهرستان پیرانشهر، از توابع استان آذربایجان­‌غربی، اجرا گردید. نتایج آزمایش بیانگر افزایش معنی­‌دار کلروفیل، مقدار نسبی آب برگ، جذب کلسیم و سیلیسیم و بهبود معنی­‌دار پایداری غشای سلولی برگ خیار تحت محلول‌­پاشی سیلیسیم در مقایسه با تیمار شاهد بود. بیشترین عملکرد میوه و میزان جذب کلسیم در غلظت­‌های 100 و 150 میلی‌گرم در لیتر مشاهده گردید. بیشترین ماندگاری پس از برداشت میوه، به عنوان یکی از مهم‌ترین صفات کیفی خیار، در محلول­‌پاشی 150 میلی­‌گرم در لیتر سیلیسیم مشاهده گردید که در مقایسه با شاهد افزایش 29 درصدی نشان داد. براساس نتایج آزمایش محلول­پاشی سیلیسیم، با افزایش سطح برگ، مقدار کلروفیل کل و بهبود محتوای نسبی آب برگ منجر به افزایش عملکرد و همچنین ماندگاری پس از برداشت خیار رقم نگین گردیده و در نتیجه توجه بیشتر و کاربرد این عنصر در پرورش بدون خاک خیار توصیه می‌­گردد.
نوع مطالعه: كاربردي |
دریافت: 1396/1/15 | پذیرش: 1396/12/17 | انتشار: 1397/9/24