دوره 1، شماره 4 - ( 12-1389 )                   جلد 1 شماره 4 صفحات 33-23 | برگشت به فهرست نسخه ها

به منظور بررسی کارآیی ذرت در پاک‌سازی کادمیم از خاک و تأثیر سطوح مختلف گوگرد به عنوان تشدید کننده جذب بر عملکرد اندام هوایی و ریشه و غلظت برخی عناصر کم مصرف در ذرت، آزمایشی گلخانه‌ای در دانشگاه زنجان در سال 1387 به مدت 60 روز انجام شد. در یک آزمایش فاکتوریل و در طرح کامل تصادفی با سه تکرار در هر تیمار، سه سطح گوگرد (صفر، 1 و 2 تن گوگرد در هکتار) از منبع گوگرد عنصری و شش سطح کادمیم (صفر، 50، 100، 150، 200 و 250 میلی‌گرم در کیلوگرم خاک) از منبع سولفات کادمیم به گلدان‌ها اضافه شد و سپس بذر ذرت رقم سینگل کراس 704 در آن کشت گردید. نتایج آزمایش نشان داد که تأثیر سطوح مختلف کادمیم و مقدار افزودنی گوگرد بر غلظت کادمیم، وزن تر و خشک و غلظت روی، آهن، منگنز و مس در اندام هوایی و ریشه گیاه معنی‌دار (01/0> P) بود. با افزایش سطح کادمیم در خاک، غلظت کادمیم در اندام‌های هوایی و ریشه گیاه ذرت افزایش ولی وزن تر و خشک گیاه کاهش یافت. کاربرد گوگرد باعث افزایش غلظت کادمیم در اندام‌های هوایی و ریشه گیاه ذرت شد، ولی وزن این قسمت‌ها را کاهش داد. غلظت روی، آهن، مس و منگنز اندام‌های هوایی با کاربرد گوگرد و کادمیم کاهش یافت. در مجموع، به نظر می‌رسد مصرف گوگرد با کاهش اسیدیته محیط ریشه می‌تواند باعث جذب بیشتر کادمیم توسط ریشه شود.
واژه‌های کلیدی: گیاه‌پالایی، ذرت، کادمیم، گوگرد، روی، آهن، مس، منگنز
دریافت: 1390/1/20 | پذیرش: 1395/11/26 | انتشار: 1395/11/26