دوره 8، شماره 2 - ( 5-1396 )                   جلد 8 شماره 2 صفحات 117-105 | برگشت به فهرست نسخه ها

گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولیعصر (عج) رفسنجان
تولید گیاهان دارویی در سیستمهای کشت بدون خاک و شرایط کنترل شده فرصتی را برای افزایش کمیت و کیفیت ماده اولیه گیاهان دارویی فراهم میکند. برای این منظور، آزمایشی به صورت فاکتوریل با چهار سیستم مختلف کشت (هواکشت، لایه نازک محلول غذایی (NFT)، هیدروپونیک کلاسیک (بستر) و خاک) تحت تأثیر منابع مختلف کود نیتروژن (نیترات، نیترات آمونیوم و آمونیوم) در سه تکرار صورت گرفت. نتایج نشان داد که صفات رویشی نظیر ارتفاع گیاه، قطر ساقه و ریشه، تعداد شاخه جانبی و سطح برگ تحت تأثیر سیستمهای مختلف کشت و منابع مختلف نیتروژن قرار گرفت، به طوری که گیاهان تغذیه شده با نیترات آمونیوم در سیستم هواکشت بیشترین ارتفاع گیاه، قطر ساقه و قطر ریشه را به خود اختصاص دادند. همچنین، نتایج نشان داد که صفات مربوط به وزن تر و خشک ریشه و ساقه و عملکرد ریشه در هکتار تحت تأثیر سیستمهای مختلف کشت و تغذیه نیتروژن قرار گرفت، به طوری که بیشترین مقدار این صفات در سیستم کشت هواکشت و تغذیه نیترات آمونیوم و کمترین مقدار سیستم هواکشت و تغذیه نیتروژن آمونیومی قرار گرفت. لذا، با توجه به نتایج بهدست آمده، نیترات آمونیوم در سیستم هواکشت مناسب-ترین منبع نیتروژن برای تولید ریشه شیرین‏بیان است.

متن کامل [PDF 443 kb]   (2001 دریافت)
دریافت: 1396/5/28 | پذیرش: 1396/5/28 | انتشار: 1396/5/28