چکیده: (21744 مشاهده)
این مطالعه به منظور بررسی اثر مصرف فسفر و ماده آلی بر روابط فسفر خاک و گیاه در مراحل مختلف رشد اسفناج در شرایط گلخانهای صورت گرفت. تیمارها شامل دو سطح ماده آلی از منبع کود گوسفندی (صفر و 2 درصد وزنی) و سه سطح فسفر از منبع فسفات کلسیم (صفر، 20 و 60 میلیگرم فسفر در کیلوگرم خاک) بود. برداشت از نمونههای خاک و گیاه در 5 مرحله رشد گیاه (اولین مرحله در هفته چهارم بعد از سبز شدن و 4 مرحله دیگر هر کدام به فاصله یک هفته از برداشت قبلی) صورت گرفت. نتایج نشان داد که میزان عملکرد با افزایش فسفر خاک در تمام مراحل افزایش یافت، اما بر فسفر گیاه تأثیر معنیداری نداشت. در هفته چهارم رشد، با افزایش فسفر خاک، فسفر گیاه نیز افزایش یافته و در هفته پنجم نسبتاٌ بدون تغییر بود. اما در هفتههای ششم، هفتم و هشتم در پاسخ به افزایش فسفر خاک، فسفر گیاه به طور معنیداری کاهش یافت و دلیل آن احتمالاً این است که غلظت عناصر در گیاه تنها تحت تأثیر غلظت آنها در خاک نمیباشد بلکه سن گیاه و قابلیت دسترسی سایر عناصر نیز بر آن تأثیر دارد و ممکن است در برخی مراحل رشد، میزان و سرعت رشد بسیار سریع باشد، به طوری که جذب کل عناصر برای تأمین غلظت مورد انتظار کافی نباشد. نیاز گیاه به فسفر در مراحل اولیه رشد بیشتر بود. میزان جذب فسفر در تمام نمونهها با رشد گیاه افزایش یافت. فسفر خاک در تیمارهای ماده آلی به طور معنیداری بیشتر بود (به ویژه در مرحله شش هفتگی پس از سبز شدن). جذب فسفر در نمونههای دارای ماده آلی و بدون فسفر در مرحله دوم رشد از نمونههایی که فسفر دریافت کرده بودند بیشتر بود که احتمالاً به دلیل معدنی شدن فسفر آلی اضافه شده به خاک است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1390/1/20 | پذیرش: 1395/11/26 | انتشار: 1395/11/26