دوره 11، شماره 1 - ( مجله علوم و فنون کشت‌هاي گلخانه‌اي 1399 )                   جلد 11 شماره 1 صفحات 58-45 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


گروه علوم باغبانی و مهندسی فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده:   (2120 مشاهده)
هیومیک اسید و فولویک اسید ترکیباتی پلیمری، طبیعی و آلی هستند که از منابع مختلف مانند مواد آلی خاک (هوموس)، خاک، پیت، لیگنیت اکسیدشده و زغال‌سنگ به­دست می‌آیند. به‌منظور بررسی تأثیر مواد هیومیک بر ویژگی‌های فیزیولوژیک دو گیاه زینتی شمعدانی (.Plargonium spp) و سینداپسوس (.Scindapdud spp) آزمایشی در محل گلخانه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد طی سال‌های 94-1393 انجام گرفت. این پژوهش به‌‌صورت فاکتوریل 4×4 بر پایه طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. عامل اول، هیومیک اسید در چهار سطح (صفر، 2/0، 5/0 و 1 گرم در لیتر) و عامل دوم، فولویک اسید در چهار سطح (صفر، 2/0، 5/0 و 1 گرم در لیتر) بود. نتایج نشان داد که استفاده از هیومیک اسید و فولویک اسید سبب بهبود اکثر ویژگی‌های فیزیولوژیک اندازه­گیری­شده در شمعدانی و سینداپسوس شد. کاربرد هیومیک اسید در غلظت کم، به‌تنهایی توانست ویژگی‌های رشدی گیاه شعمدانی را بهبود بخشد. محتوای کلروفیل و هدایت روزنه­‌ای در گیاه شمعدانی تحت تأثیر کاربرد هیومیک اسید (0/2 و 0/5 گرم در لیتر) به‌صورت کودآبیاری نسبت به تیمار شاهد افزایش یافت. کاربرد توأم هیومیک اسید و فولویک اسید در این گیاه نیز توانست قند محلول در گیاه را نسبت به تیمار شاهد بهبود بخشد؛ علاوه‌بر این، کاربرد توأم دو ماده منجر به کاهش نشت الکترولیت در مقایسه با تیمار شاهد شد. در گیاه سینداپسوس نیز کاربرد هیومیک اسید در بیشترین غلظت مصرفی به‌تنهایی و یا ترکیب با فولویک اسید منجر به بهبود ویژگی‌های مورد بررسی شد. بدین صورت که کاربرد توأم هیومیک اسید و فولویک اسید منجر به افزایش قند محلول و شاخص سبزینگی (SPAD) در این گیاه شد. همچنین، محتوای کلروفیل گیاه به‌هنگام کاربرد 1 گرم در لیتر هیومیک اسید به‌صورت کودآبیاری، در مقایسه با تیمار شاهد، افزایش یافت. این مواد، با بهبود شرایط رشدی، منجر به افزایش رشد در گیاهان می­‌شوند. با توجه به نتایج به‌­دست آمده در این پژوهش، کاربرد کودهای آلی هیومیک اسید و فولویک اسید برای بهبود رشد گیاهان زینتی شمعدانی و سینداپسوس پیشنهاد می­‌شود.
متن کامل [PDF 532 kb]   (1326 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي |
دریافت: 1397/5/14 | پذیرش: 1398/2/25 | انتشار: 1399/2/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله روابط خاک و گیاه - Isfahan University of Technology می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق