دوره 12، شماره 2 - ( 6-1400 )                   جلد 12 شماره 2 صفحات 47-33 | برگشت به فهرست نسخه ها

گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
تأمین عناصر غذایی معدنی گیاه از مهم‌ترین نیازهای مرتبط با تولید محصولات گیاهی است. از روش‌های مؤثر برای غلبه بر مشکلات مصرف بی‌رویه کودهای شیمیایی، توسعه کودهایی با رهش کنترل شده است. پلی‌مرهای زیستی از جمله مناسب‌ترین ترکیبات طبیعی برای سنتز سیستم‌های کندرهش عناصر غذایی هستند. در این پژوهش پلی‌مرهای زیستی آلجینات، صمغ و ترکیب کاه گندم و صمغ در نسبت‌های وزنی 1:2، 1:4، 1:8 با رس زئولیت مخلوط و برای کندرهش کردن نیترات و پتاسیم استفاده شد. میزان آزادسازی نیترات و پتاسیم از سیستم‌های کندرهش پس از سنتز در زمان‌های 1، 3، 5، 10، 15، 20، 25 و 30 روز اندازه‌گیری شد. درصد آزادسازی نیترات و پتاسیم از سیستم‏های مختلف نشان داد که بیش‌ترین آزاد‌سازی در 24 ساعت ابتدای آزمایش رخ می‌دهد. بیش‌ترین درصد آزاد‏سازی پتاسیم از سیستم‏های تهیه شده بر پایه ترکیب کاه با صمغ و زئولیت و کم‌ترین درصد آزاد‌سازی از سیستم دارای نسبت 1:8 صمغ:زئولیت مشاهده شد. نتایج آزادسازی نیترات و پتاسیم از سیستم‌های سنتز شده نشان داد سیستم صمغ:زئولیت در کندرهش کردن عناصر مؤثرتر از سایر ترکیبات بود. به‌طور کلی سیستم کندرهش بر پایه صمغ:زئولیت مناسب‌ترین ترکیب برای تهیه کودهای کندرهش نیترات و پتاسیم بودند.
واژه‌های کلیدی: آلجینات، صمغ، کاه گندم، کود کندرهش
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فراهمي آب و عناصر غذایی خاك براي گياه