دوره 12، شماره 1 - ( 3-1400 )                   جلد 12 شماره 1 صفحات 108-95 | برگشت به فهرست نسخه ها

گروه علوم و مهندسی خاک، دانشگاه رازی
اصلاح خاک با بیوچار و کاربرد برگی اسید سالیسیلیک دو روش نوین کاهش اثرات فلزات سنگین بر رشد گیاهان هستند. به‌منظور بررسی آثار بیوچار بقایای کلزا و اسید سالیسیلیک بر کاهش تنش سرب در گیاه دارویی مریم گلی (.Salvia officinalis L)، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل، در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در گلخانه دانشگاه رازی انجام گرفت. فاکتورها شامل تیمارهای تنش سرب در سه سطح (0، 150 و 300 میلی‌گرم بر کیلوگرم به‌صورت نیترات سرب)، بیوچار در سه سطح (0، 1 و 3 درصد وزنی) و اسید سالیسیلیک در سه سطح (0، 150 و 300 میکرومولار) استفاده شد. نتایج نشان داد که تنش سرب اثر کاهنده‌ای بر تمام ویژگی‌های رشدی مریم گلی داشته است. برهم‌کنش تیمارها بر صفات پرولین، قندهای محلول و سرب اندام هوایی و ویژگی‌های رشدی گیاه مانند سطح برگ و حجم ریشه معنی‌دار بود (0/01 > p). بیش‌ترین مقدار پرولین (25/7 میلی‌مول بر گرم) و سرب (4/36 میلی‌گرم بر کیلوگرم) در تیمار 300 میلی‌گرم بر کیلوگرم سرب و شاهد بیوچار و اسید سالیسیلیک به‌دست آمد. همچنین بیش‌ترین غلظت قندهای محلول (0/41 میلی‌گرم بر کیلوگرم) در تیمار 300 میلی‌گرم بر کیلوگرم سرب، 300 میکرومولار اسید سالیسیلیک و شاهد بیوچار به‌دست آمد. به‌طور کلی اگرچه تنش سرب بر بیش‌تر ویژگی‌های ریخت‌شناسی گیاه تأثیر کاهشی داشت، اما کاربرد هم‌زمان بیوچار و اسید سالیسیلیک به‌عنوان یک راهکار ساده و کم هزینه توانست با افزایش غلظت پرولین و قندهای محلول، آثار منفی سرب بر گیاه مریم گلی را کاهش دهد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: رشد گیاهان در شرایط تنش
دریافت: 1400/1/12 | پذیرش: 1400/3/10 | انتشار: 1400/3/10