دوره 12، شماره 2 - ( 6-1400 )                   جلد 12 شماره 2 صفحات 75-63 | برگشت به فهرست نسخه ها

گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولیعصر (عج) رفسنجان، رفسنجان، ایران
به‌منظور بررسی اثر نوع محلول غذایی (مورگان، دو برابر  مورگان، نیم مورگان، هوگلند، نیم هوگلند) بر برخی ویژگی‌های فیزیولوژیک و مورفولوژیک گیاه تــوت‌فرنگــی رقم پاروس در کشت هیدروپونیک (75 درصد پرلیت + 25 درصد کوکوپیت) آزمایشی به‌صورت طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در محیط گلخانه انجام شد. نتایج نشان دادند که نوع محلول غذایی آثار متفاوتی بر ویژگی‌های رشدی بوته و کیفیت میوه تــوت‌فرنگــی داشت، به‌گونه‌ای که بیش‌ترین تعداد برگ در بوته (7/16 عدد)، ارتفاع اندام هوایی (28/62 سانتی‌متر)، وزن تازه (11/7 گرم) و خشک (2/66 گرم) در بوته اندام هوایی مربوط به تیمار نیم هوگلند بود. ولی بیش‌ترین وزن تازه (15/15 گرم) و خشک (1/4 گرم) در بوته ریشه به‌ترتیب در تیمارهای دو برابر مورگان و مورگان مشاهده شدند. میوه گیاهان تیمار شده با محلول غذایی مورگان بیش‌ترین میزان ویتامین ث (83/4 میلی‌گرم در 100 میلی‌لیتر عصاره) و مواد جامد محلول (5/7 درصد) را دارا بودند، و تیمار نیم مورگان بیش‌ترین میزان اسیدیته قابل تیتراسیون (0/17 درصد) را ایجاد کرد. محلول‌های غذایی بر قطر طوقه، pH، سفتی و رنگ میوه اثر معنی‌دار نداشتند. بنابراین تیمار نیم هوگلند برای دوره رویشی پیشنهاد می‌شود زیرا از طرفی سبب بهبود شرایط رشدی می‌شود و علاوه بر این، آب و مواد غذایی کم‌تری استفاده می‌شود. اما با تیمارهای مورگان و نیم مورگان میوه‌هایی با کیفیت بیش‌تر به‌دست آمد. از آنجا که با محلول غذایی مورگان، میزان ویتامین ث (به‌عنوان یک آنتی‌اکسیدان قوی) و مواد جامد محلول (به‌عنوان عامل ایجاد طعم) بیش‌تری تولید شدند، این محلول غذایی برای دوره زایشی پیشنهاد می‌شود.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فراهمي آب و عناصر غذایی خاك براي گياه
دریافت: 1400/3/20 | پذیرش: 1400/6/10 | انتشار: 1400/6/10