دوره 12، شماره 2 - ( 6-1400 )                   جلد 12 شماره 2 صفحات 109-93 | برگشت به فهرست نسخه ها

گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
کشت‌های گلخانه‌ای با توجه به تولید محصول بالا و درآمد اقتصادی مناسب، از اهمیت زیادی برخوردارند. از این‌رو یافتن روش‌هایی که سبب افزایش عملکرد و کارآیی مصرف آب در شرایط گلخانه شود ضروری است. تلقیح قارچ مایکوریزا و استفاده از هیدروژل می‌تواند به‌عنوان راهکاری در این زمینه مطرح شود. بدین منظور آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار در گلخانه دانشگاه پیام نور مرکز زاهدان در سال 97-1396 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل حجم آب آبیاری در سه سطح کم، متوسط و نرمال به‌ترتیب شامل 540، 790 و 1040 لیتر آب در متر مربع در طول دوره رشد به‌عنوان فاکتور اول، سطوح قارچ مایکوریزا در دو سطح بدون تلقیح و تلقیح به‌عنوان فاکتور دوم، و کاربرد هیدروژل در دو سطح بدون کاربرد و کاربرد به‌عنوان فاکتور سوم در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که در شرایط آبیاری نرمال و کاربرد توأم قارچ و هیدروژل بیش‌ترین مقادیر صفات ارتفاع بوته، تعداد میوه در بوته، عملکرد نهایی میوه، وزن خشک اندام هوایی و ریشه، محتوی نسبی آب برگ و کارآیی مصرف آب حاصل شد. برای صفات فوق تفاوت آماری معنی‌داری بین این تیمار با تیمار آبیاری نرمال و تلقیح قارچ و بدون استفاده از هیدروژل مشاهده نشد. در شرایط آبیاری متوسط بیش‌ترین مقادیر صفات مذکور از تیمار کاربرد توام قارچ و هیدروژل به‌دست آمد به‌طوری که حتی عملکردهای به‌دست آمده در این تیمار از نظر آماری با تیمار آبیاری نرمال اما بدون استفاده از قارچ و هیدروژل اختلاف معنی‌دار نداشت. در شرایط آبیاری کم نیز بیش‌ترین مقادیر صفات مورد بررسی از تیمار کاربرد توأم قارچ و هیدروژل و تیمار کاربرد هیدروژل و بدون استفاده از قارچ حاصل شد. همچنین کم‌ترین مقادیر صفات مورد بررسی از آبیاری کم و تیمار بدون استفاده از قارچ و هیدروژل به‌دست آمد و از نظر آماری بین تیمار مذکور با تیمار تلقیح قارچ و بدون کاربرد هیدروژل تفاوتی وجود نداشت که نشان‌دهنده عدم تأثیرگذاری قارچ در تیمار آبیاری کم است.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فراهمي آب و عناصر غذایی خاك براي گياه
دریافت: 1400/4/19 | پذیرش: 1400/6/10 | انتشار: 1400/6/10