دوره 12، شماره 4 - ( 12-1400 )                   جلد 12 شماره 4 صفحات 17-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

گروه باغبانی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران
برای بررسی صفات رویشی و فیزیولوژیک گیاه برگ زینتی پتوس تحت تیمار بسترهای مختلف کشت، آزمایشی در قالب فاکتوریل بر پایه طرح بلوک‌های کامل تصادفی با دو فاکتور در سه تکرار انجام شد. در این آزمایش سه رقم پتوس (سبز، ابلق و مرمری) و پنج بستر کشت شامل خاک باغچه، «خاک باغچه + کمپوست آزولا»، «خاک باغچه + خاک‌برگ + سبوس برنج»، «خاک باغچه+ پرلیت»، «خاک باغچه + خاک‌برگ + سبوس برنج + پرلیت + کمپوست آزولا» مورد بررسی قرار گرفت. صفاتی مانند ارتفاع گیاه، تعداد برگ، سطح برگ، وزن تازه و خشک شاخساره، کلروفیل، کاروتنوئید و آنتوسیانین و همچنین عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم در برگ مورد ارزیابی واقع شد. نتایج نشان داد که بیش‌ترین میزان کلروفیل، کاروتنوئید و آنتوسیانین مربوط به پتوس سبز، اما بیش‌ترین میزان نیتروژن و فسفر در برگ گیاه پتوس ابلق به‌دست آمد. نتایج داده‌های مربوط به اثر ساده بستر کشت بر صفات مورد آزمایش نشان داد که بیش‌ترین میزان رشد، ارتفاع، تعداد برگ و وزن تازه و خشک متعلق به بستر پنجم یعنی «خاک باغچه + خاک‌برگ + سبوس برنج + پرلیت + کمپوست آزولا» بود. نتایج داده‌های مربوط به برهم‌کنش «رقم × بستر کشت» نشان داد که بیش‌ترین تعداد برگ و وزن تازه شاخساره تحت تیمار «پتوس ابلق × بستر پنجم»، بیش‌ترین سطح برگ تحت تیمار «پتوس مرمری × خاک باغچه + خاک‌برگ + سبوس برنج»، بیش‌ترین میزان کلروفیل کل مربوط به تیمار «پتوس سبز × خاک باغچه + کمپوست آزولا» و بیش‌ترین میزان کلروفیل b هم مربوط به تیمار «پتوس مرمری × خاک باغچه + پرلیت» بود. نتایج این پژوهش نشان داد که افزودن بسترهای حاوی مواد آلی به خاک باغچه، اثر بیش‌تری بر ویژگی‌های مورفولوژیک و فیزیولوژیک پتوس داشته است.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روابط خاک (بستر رشد) و گياه در كشت‌هاي گلخانه‌اي
دریافت: 1400/5/30 | پذیرش: 1400/10/13 | انتشار: 1400/12/10