دوره 13، شماره 3 - ( 9-1401 )                   جلد 13 شماره 3 صفحات 90-77 | برگشت به فهرست نسخه ها

گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
کروم (Cr+6) یکی از فلزات سنگین است که می‌تواند فرآیندهای فیزیولوژیک را در گیاهان مختل کند. یکی از راه‌کارها برای تعدیل تنش فلزات سنگین، همزیستی ریشه گیاهان با قارچ‌های همزیست است. بنابراین به‌منظور بررسی تأثیر کروم و قارچ همزیست بر صفات رشدی و فیزیولوژیک کاهوبرگ قرمز (Lactuca sativa L. cv. Little Gem)، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در چهار تکرار به‌صورت سیستم آبکشت اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل عنصر سنگین کروم در سه سطح صفر، 3 و 15 میلی‌گرم در لیتر و قارچ‌های همزیست در چهار سطح شاهد، قارچ میکوریز Rhizophagus irregularis و قارچ Serendipita indica و ترکیب دو قارچ بود. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت کروم در محلول غذایی، کلونیزاسیون قارچ با ریشه، وزن تازه برگ و ریشه، محتوای کلروفیل کل، طول ریشه، مقدار نیتروژن، فسفر و پتاسیم به‌طور معنی‌داری کاهش یافت. اما افزایش غلظت کروم در محلول غذایی موجب افزایش محتوای آنتوسیانین، کربوهیدرات‌های محلول و مالون دی‌آلدئید شد. همزیستی قارچ‌های S.indica و R. irregularis با گیاهان تحت تنش کروم باعث افزایش معنی‌دار محتوای کلروفیل کل، نیتروژن، فسفر و پتاسیم در مقایسه با گیاهان رشد یافته در تیمار کروم تنها و بدون قارچ‌های همزیست شد. نتایج نشان داد که کاربرد قارچ‌های S. indica و R. irregularis در شرایط سمیّت کروم منجر به بهبود رشد و صفات فیزیولوژیک و کاهش مقدار کروم در برگ کاهو شده و سبب تعدیل سمیّت کروم شد.
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: ريزجانداران ریزوسفری محرک رشد گیاه
دریافت: 1401/4/25 | پذیرش: 1401/9/10 | انتشار: 1401/9/10