دوره 14، شماره 2 - ( 4-1402 )                   جلد 14 شماره 2 صفحات 60-41 | برگشت به فهرست نسخه ها

گروه معماری منظر و علوم گیاهی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک
 استفاده از کودهای آلی به‌دلیل تأثیر مناسب در اصلاح ویژگی‌های مختلف خاک، حفظ سلامت محیط‌زیست و رشد بهتر گیاه از جمله راه‌کارهای مناسب در تولید ارگانیک گیاهان دارویی است. به‌منظور بررسی تأثیر کاربرد سطوح مختلف ورمی‌کمپوست بر رشد و ویژگی‌های مورفولوژیک و فیزیولوژیک گیاه دارویی-زینتی بوصیر در شرایط تنش خشکی، پژوهشی به‌صورت کرت‌های خردشده در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل کاربرد کود آلی ورمی‌کمپوست در سه سطح صفر، 4 و 8 کیلوگرم در مترمربع (معادل صفر، 4 و 8 تن در هکتار) و تنش خشکی در دو سطح بدون تنش و تنش ملایم خشکی آبیاری در زمان 50 درصد گنجایش مزرعه‌ای (FC) خاک بود. نتایج نشان داد که کاربرد کود ورمی‌کمپوست و تنش خشکی باعث بهبود صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیک گیاه دارویی بوصیر شد. بیش‌ترین ارتفاع ساقه، گل ساقه، تعداد برگ، ارتفاع گل‌آذین، وزن خشک شاخساره، طول ریشه با کاربرد ورمی‌کمپوست در سطوح 4 و 8 کیلوگرم در مترمربع به‌دست آمد. کاربرد ورمی‌کمپوست در سطح 8 کیلوگرم در مترمربع باعث افزایش رنگ‌دانه‌های کلروفیل و آنتوسیانین به‌ترتیب به‌مقدار 53/7 و 122 درصد در مقایسه با شاهد شد. مشاهده شد که با اعمال ورمی‌کمپوست در سطوح 4 و 8 کیلوگرم در مترمربع تغییرات معنی‌داری در صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیک گیاه بوصیر رخ داد. از طرف دیگر ترکیب تیمار ورمی‌کپوست و تنش خشکی ملایم نیز باعث تغییرات مثبت در صفات گیاه شد. بنابراین اعمال تنش ملایم خشکی و از طرف دیگر برای بهبود رشد رویشی و افزایش تولید زایشی گیاه بوصیر، کاربرد ورمی‌کمپوست در سطح 4 کیلوگرم در مترمربع (معادل 4 تن در هکتار) پیشنهاد می‌شود.
واژه‌های کلیدی: گیاه بوصیر، کود آلی، تنش، گلدهی.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: رشد گیاهان در شرایط تنش
دریافت: 1401/10/28 | پذیرش: 1402/4/10 | انتشار: 1402/6/29