دوره 13، شماره 4 - ( نشریه روابط خاک و گیاه 1401 )                   جلد 13 شماره 4 صفحات 104-89 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، چهارمحال و بختیاری، ایران
چکیده:   (992 مشاهده)
 تغییرات اقلیمی و استفاده بیش از حد از کودهای شیمیایی و آفت‌کش‌ها، اثر تنش‌های غیرزیستی بر قابلیت بهره‌وری محصولات کشاورزی را تشدید و اکوسیستم را تخریب کرده است. یکی از راه‌کارها برای تعدیل این فشارها، کاربرد کودهای آلی، همزیستی مایکوریزی و تلقیح میکروبی است. بنابراین به‌منظور بررسی تأثیر کود آلی، قارچ میکوریزا و باسیلوس بر صفات رشدی فلفل دلمه‌ای، آزمایشی به‌صورت کرت‌های خردشده در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با عامل اصلی کود آلی در دو سطح (با و بدون کود آلی) و عامل فرعی تیمار کود زیستی در چهار سطح [کود زیستی میکوریزا آربسکولار (مخلوط Rhizophagus irregularis + Funeliformis mosseae)، باکتری باسیلوس (مخلوط Bacillus subtilis +وBacillus amyloliquefaciens)]، مخلوط میکوریزا + باکتری و شاهد بدون تلقیح) و در سه تکرار اجرا شد. ویژگی‌های زیستی خاک، جذب عناصر غذایی و ویژگی‌های رشد و عملکرد میوه پس از برداشت بررسی شدند. نتایج نشان داد که کاربرد کود آلی و قارچ میکوریزا وزن خشک شاخساره (به‌ترتیب 10/3 و 17/4 %) و عملکرد میوه (به‌ترتیب 11/5 و 19/9 %) را نسبت به شاهد افزایش دادند. بیش‌ترین جمعیت میکروبی (CFU g-1و107×1/1) و نسبت R/Sو(110/0) در تیمار کاربرد کود آلی با تلقیح میکوریزی حاصل شد. همزیستی میکوریزا همراه با کود آلی جذب نیتروژن (20/6 %)، فسفر (46/8 %)، آهن (35/6 %) و روی (57/2 %) را نسبت به شاهد بهبود بخشید و جذب پتاسیم را تیمار باسیلوس نسبت به شاهد 22/3 درصد افزایش داد. به‌طور کلی، ترکیب کود آلی و قارچ میکوریزا برای کشت فلفل دلمه‌ای گلخانه‌ای مناسب به‌نظر می‌رسند.  
متن کامل [PDF 1061 kb]   (798 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ريزجانداران ریزوسفری محرک رشد گیاه
دریافت: 1401/11/1 | پذیرش: 1401/12/3 | انتشار: 1401/12/7

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله روابط خاک و گیاه - Isfahan University of Technology می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق